Tudatosak, de  óvatosabbak is az idősek az okoseszközökkel

Balikó Gergely

Manapság a telefon teljesen átvette a fényképalbum, azt megelőzően pedig a fotódiák helyét a családi emlékezet gondozásában. Szinte már nincs megszokottabb látvány annál, minthogy nagyszülőkorú barátok, ismerősök előkapják az okostelefont, és már mutatják is egymásnak az unokáikkal kapcsolatos legfrissebb fejleményeket. 
Közhely, hogy az okoseszközök mennyire megkönnyítik az egymástól messze, más városban, főleg országban élő generációk közötti kapcsolattartást a mindennapokban.

Szimpla hang- helyett videóhívással szinte napi rendszerességgel láthatják egymás a család legidősebb és legifjabb tagjai. Ez főként az idősebb generációk rugalmasságának köszönhető, akik stabil magabiztossággal lépték meg az információs forradalom kihívásait, melyeket generációm közel húszéves korában élt meg. 

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy miként azt mai lapszámunkban megírtuk, Pécsett már a mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások használatáról is tartanak foglalkozásokat kifejezetten a korosabb generáció tagjainak, ráadásul igen élénk érdeklődés mellett. 

Van ugyanakkor egy aspektus – legalábbis a szakemberek szerint –, amelybe az idősek nem a fiatalok vehemenciájával vetették bele magukat az online térben. Ezek pedig a vásárlások és az online rendelések. Kérdés, hogy miért ez az óvatosság. Amennyiben bizalmatlanság, az sem feltétlenül baj, sőt. 
Igazol számos olyan kezdeményezést, amely a pont az idősebbeket próbálja megóvni a kockázatoktól, amelyek következményei a zsebükre mennének, és így az unokáikéra is.