Víz az úr: a változékony időjárás már hazánkban is sokszor okoz kellemetlenségeket

Balikó Gergely

Ugyan az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is angol anyanyelvű ország, átlagos hétköznapi, tét nélküli csevegéseik tárgyában jelentős eltérést mutatnak. Az amerikaiaknál elsősorban az ország méretéből kifolyólag a nem meglepő módon a földrajzi lokáció, az angoloknál pedig az időjárás szolgáltatja az állandó témát. 

Az elmúlt lassan húsz év tapasztalatai alapján lassan mi is felzárkózhatunk a britekben, azzal a különbséggel, hogy az időjárásról való csevej immár egyre kevésbé tét nélküli. Mai számukban hírt adtunk egy hidrológiai előadásról, amely az árvizes és aszályos időszakok váltakozását, éghajlati jellemzők, meteorológiai, hidrológiai szélsőségek alakulását vette górcső alá. Mint abból kirajzolódik, a meteorológiai állomások csapadékadatait alapján az 1990-es évektől napjainkig, mindenképpen elmondható, hogy a pulzálások, a kis hullámzások dominálnak. 

 

Tehát egyik évben sokkal több a csapadék, mint az átlag, aztán sokkal kevesebb. Különösen aktuálisnak érezhető annak a szerdának a másnapján, amikorra a meteorológia szinte rekord mennyiségű csapadékot ígért, az esőben amúgy sem szegény 2023 lezárására. És gondoljunk vissza tavalyi aszályra. Ugyancsak ma írtuk meg, hogy áradás veszélye miatt mondott le a nemzeti park egy előre meghirdetett ártéri hétvégi túrát, mivel az Alpokban és onnan idáig hó helyett eső esik, ami egyből meglátszik a folyó vízszintjén. Pár napja azonban még az ónos eső, azt megelőzően pedig a hó okozott kellemetlenséget, a közlekedésben mindenképpen.