Ingatlanpiaci körkép

2023.09.28. 14:00

Négyzetméterárban Kozármisleny és Orfű is előzi Pécset a legfrissebb mérés szerint

A baranyai ingatlanpiacon átlag négyzetméterár tekintetében Kozármisleny és Orfű viszi a prímet, átlagosan több mint százezer forinttal előzve a vármegyeszékhelyt – tudta meg a Dunántúli Napló Balogh László gazdasági szakértőjétől. Érdemes tudni azonban, hogy a legnagyobb felértékelődési potenciállal éppen a kifejezetten olcsónak számító ingatlanok bírnak.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A szakértő szerint a ingatlanpiaci szempontból a legfelkapottabb közé tartozik természetesen Pécs után Komló, Kozármisleny, Harkány, Mohács, Siklós, Szigetvár és Orfű, továbbá utánuk Szentlőrinc, Keszü, illetve Hosszúhetény.

A szakértő úgy folytatta, hogy a baranyai vármegyeszékhelyen jelenleg 591 ezer forint az átlagos négyzetméterár, ami mintegy harmadával olcsóbb a fővárosinak. A tavalyi érték Pécsett 584 ezer forint volt, tehát a tendencia stagnáló – tette hozzá Balogh László, aki megjegyezte, hogy a korábbi ingatlanár-robbanás Baranyában is éreztette a hatását, ugyanis 2018 nyarán 250 ezer forint volt egy négyzetméternyi lakóingatlan.

A vármegye legmagasabb négyzetméteráraival Orfű és Kozármisleny büszkélkedhet: ez mindkét településen több mint 700 ezer forint, „ami szemmel látható különbség még Pécshez képest is” – hangoztatta a gazdasági szakértő.

A gazdasági szakértő a legolcsóbb ingatlanárakra térve jelezte: habár Dunaszekcső nincs benne a top 10-es kínálattal rendelkező települések listájában, e tekintetben a tizenkettedik, ugyanakkor ott átlagos négyzetméterár 122 ezer forint, ami – mint fogalmazott – „országos szinten is kiugróan alacsonynak számít”. Dunaszekcső és Pécs között majdnem ötszörös, Kozármislennyel és Orfűvel összehasonlítva ez mintegy hatszoros árkülönbséget jelent – vázolta Balogh László.

Tájékoztatása szerint Szigetváron, Mohácson és Pécsváradon pedig 260 és 300 ezer forint között mozog az átlagos négyzetméterár. Ide tartozik Komló is, amely a második legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező település a vármegyében, az átlagár ott pontosan 268 ezer forint négyzetméterenként, ami tavalyhoz képest 5 százalékos drágulást jelent.

Balogh László közölte: a csupán egy-egy eladó ingatlant kínáló településeket is figyelembe véve Baranyában 36 olyan település található, ahol 100 ezer forintnál alacsonyabb a négyzetméterár. Mint megjegyezte, ezen ingatlanok állapota, elhelyezkedése valószínűleg indokolja ezt a nyomott árat. Ezt is figyelembe véve Baranya megyéről is elmondható, hogy akár öt-hat-hétszeres különbségek is vannak az egyes települések ingatlanárai között.

A szakértő úgy vélte, ez nem meglepő ugyanis ilyen szintű különbségekkel a budapesti agglomerációban is találkozni, igaz ott az árak magasabbak. Balogh László szavai szerint, ugyan ezen tendenciák elsőre izgalmasnak, vagy akár rémisztőnek hathatnak, azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nehéz gazdasági időszakok elmúltával éppen azon ingatlanok esetében „tapasztalható felértékelődési potenciál, amelyek kifejezetten olcsónak számítanak”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában