Így inthetünk búcsút a tavaszi fáradtságnak

Balikó Gergely

Ugyan még emlékeink belátható közelségében van a karácsony, amire a baranyai vármegyeszékhelyen az el nem szállított fenyőfák is lépten-nyomon ráerősítenek. A természet, és vele együtt mi inkább már előre nézünk, néznénk. Kifejezetten üdítőnek hat, hogy így február elején már nemcsak tyúklépésekkel nőnek a nappalok. Mai piaci körképünkben írtuk meg, hogy a tavasz első hírnökei már kaphatóak a vásárcsarnokban. Valamint azt is, hogy kedvező élettani hatásai miatt milyen hogy jó döntést hoztak azok, akiknek kosarába került a tél végi vitaminbombából, a retekből. 

A témához kapcsolódva, nem várt helyen, a Mecsekerdő közösségi oldalán futottam bele ebbe az igen hasznos listába, ami az ilyenkor fogyasztani érdemes zöldségeket és az egészségre gyakorolt jótékony hatásaikat sorolja. Azzal kezdik, hogy a csicsóka nagyszerű prebiotikumforrás, a brokkoli esetében a magas rosttartalmat emelték ki, a kelkáposzta antioxidánsokban gazdag voltát és magas A-, a C-, a K- és a B-vitamin-tartalmát méltatják. A kelbimbóban az antioxidánsok mellett sok a rost, illetve gazdag káliumban, kalciumban, folsavban. Az endívia a fentieken túl sok vasat is tartalmaz. A cékláról azt írják, hogy az egyik legjobb nitrát-, emellett pedig kiváló rost-, folsav-, mangán-, kálium, vas- és C-vitamin-forrás. Az édeskömény esetében a gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és görcsoldó hatását emelték ki.