A kozármislenyi városnapokon is van valami amerikás hangulat

Balikó Gergely

A baranyai települések közül Kozármislenyben mindig is volt egy jó értelemben vett különcség. Például a kilencvenes évek végén valaki, vagy valakik átírták Cosmic City-re a település névtábláját, és az új elnevezés hónapokig biztos, de lehet, hogy évekig kinn maradt. A 2000-es években az akkor még csak pár utcából és nem sokkal több házból álló északi lakótelepet a helyiek a Született feleségek című sorozat helyszínének nevét kölcsönözve Lila akác közként emlegették, némileg előrevetítve az „amerikásodást”. 

A mislenyi városnapokban is van valami amerikás hangulat: a legutóbbi alkalommal főműsoridőben hallgathatták meg a 15 és 17 év közötti tehetséges helyi fiatalokból álló trash metál együttest, az Incarnate koncertjét. Az elmúlt években a halloweennek szabályos kultusza lett a Pécs melletti kisvárosban, ahol mindenszentek előestéjén több száz gyermek ünnepelte a kelta-angolszász hagyományt házról házra járva.

Akkora élményként élhetik meg ezt, mint szüleik korosztálya, abból is jobbára a fiúk annak idején a húsvéthétfői locsolkodást. A halloween megítélése a mára már szinte teljesen kanonizálódott, a szintén angolszász eredetű Valentin-napnál is vegyesebb. Legyünk őszinték, mindkét viszonyulást meg lehet érteni. Visszatérve a kelta kultuszhoz: a korszellem és a populáris kultúra hatásai mellett az sem elhanyagolható, hogy a mai kisgyerekek szüleinek generációja kezdte jobbára házibulik keretében a halloweenezést, kizárólag poénból. Aztán ez lett belőle.