A listáról választott ajándék esetében elvész az adakozás lényege

Mészáros B. Endre

Egy csomag szeretet – ezzel a találó szlogennel hirdette meg karácsonyi ajándékgyűjtő akcióját a Vöröskereszt az ország hipermarketeiben. 

Nekem az év végi jó szándékú ajándékozásokkal vannak fenntartásaim, mert az emberek egyre önérzetesebbek, még akkor is, ha anyagiakban rászorulnak mások segítségére. Ezért semmiképpen nem szabad megbántani emberi méltóságukat ócska kacatokkal, silány ledobott ruházattal, semmire sem jó bolti termékekkel. Úgy gondolom, ajándékként csak olyan dolgokat érdemes elővenni, vásárolni, amit saját magunk is felvennénk, megennénk, használnánk. 

A hipermarketes gyűjtési akció szerencsére éppen arról szól, hogy a boltban vásárolva néhány árufélét külön adakozási céllal teszünk a kosarunkba, így tehát a silány, levetett jelzőnek nincs létjogosultsága. Az viszont zavaró, hogy az ajándékozni szándékozók a bolti bejáratnál kapnak egy terméklistát, amiből kiválaszthatják az ajándéknak szánt portékát. Szerintem így elvész a nemes szándék érzelmi melegsége. Mert az ajándékot az ember meglepetésnek tervezi, előre elképzeli, amint valaki kibontja az általa összerakott csomagot, majd ott a beteljesülés öröme a megajándékozott tekintetében. Ha azonban egy listáról kell kiválasztani, hogy mit adakozunk, akkor egyszerűen csak kipipálunk valamit, a lelkünk letudta a kötelességét, s elvész az adakozás valódi boldogsága.