Bedobozolva: akár egész évben élvezhetjük a gyümölcsök jótékony hatását

Tóth Viktória

Frissen, a fáról szedhetjük le a lédús gyümölcsöket a tavaszi-nyári időszakban. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy kiskerttel rendelkeznek vármegyénkben is számos Szedd magad akcióból szerezhetik be a finomabbnál finomabb idénygyümölcsöket. Ám a bőség zavara nem tart olyan sokáig, hamar beköszönt az ősz és a tél. Ekkor előkerülnek a kamra polcairól a befőttek és lekvárok. Jól esik ez ilyenkor, a szervezetünk is hálás érte.

Nagyszüleim, szüleim kertjében is sokféle gyümölcsfa, szőlő van. Az elmúlt években azonban általánosságban gyengébb volt a hozam. Alma azonban mindig volt, ennek a gyümölcsnek nem ártott úgy a kártevő, a fagy. Néhány éve, a sokadik teletöltött láda után kezdtünk el gondolkodni azon, hogy mi legyen ezzel a sok gyümölccsel. 

- Készüljön belőle almalé! - dobta fel valaki az ötletet. Ez olyannyira tetszett mindenkinek, hogy meg is valósítottuk, pár hét múlva pedig már a poharunkban is volt a nedű. Az igazi mindenmentes léből közel 100 liter készült, lezárható, cseppmentes dobozokba volt töltve. 

Nem csak a felesleg alma juthat ilyen sorsra, akár körtéből, barackból vagy szőlőből is készülhet préselmény. A bolti levekkel ellentétben ebben tényleg tudjuk, hogy mi van. S, hogy mi nincs: cukor, édesítőszer és tartósítószerek. Fogyasztásukra bíztatok én is mindenkit, így egész évben élvezhetjük a gyümölcsök jótékony hatását. Nem utolsó sorban néhány korty erejéig visszaidézzük a melengető nyári napsugarakat is.