Hal a szatyorban

Balikó Gergely

Álljon itt egymás mellett két adat: Magyarországon az egymilliót közelíti a regisztrált horgászok száma, létszámuk tavaly 870 ezer volt pontosan, Baranyában pedig idén alig több mint 20 ezren váltották ki a horgászjegyet. 
Mindennek fényében különösen hathat, hogy bár majdnem minden tizedik magyar állampolgár testközelből ismeri a vizeink által kínált elsőrangú táplálékot, a 2021-es adatok szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 6,52 kilogramm volt. Ez 15 dekával – azaz lényegében egy adag feltétnek megfelelő mennyiséggel – magasabb az egy évvel korábbi értéknél, de lényegesen alacsonyabb az Európai Unió többi tagországának halfogyasztásánál, ami – a 2020-as adatok szerint – 23,3 kiló volt. 

Tovább árnyalja a képet, hogy földrajzi meghatározottság, fokozottan esik latba e tekintetben, mivel a vízparti települések halfogyasztása – pláne ahol helyi hagyomány is kapcsolódik – többszörösen múlja felül a többi települését. 

Így van ez Mohács és Baja esetében is. Mai lapszámukban a Pécsi Vásárcsarnok halkínálatát bemutató cikkünkben írjuk, hogy az emberek leginkább pontyot vásárolnak, amit a sorban aztán a szürke harcsa követ, de kárász, keszeg, apróhal is szokott a bevásárlószatyrokba kerülni. Továbbá nagyon sok őshonos faj van, amiket sokkal bátrabban kellene fogyasztanunk. Itt van rögtön például a halak királynőjeként számon tartott fogas süllő, amelyet a halíztől idegenkedők is szívesen fogyasztanak. Mindenkinek jó lenne, ha trenddé válna a magyar halak fogyasztása.