Jogos félelem: a kártevők ellen mindig minden esetben tenni kell

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egyáltalán nem indokolatlan a lakók aggodalma, ha patkányt látnak a lakókörnyezetükben. Ahol ugyanis egy van, ott – ha nem teszünk semmit – hamar sok is megjelenhet, ami közegészségügyi kockázatokat rejt magában. Jelen esetben az útfelbontás, illetve a csatornahálózat megbolygatása okozhatta a patkányok megjelenését a lépcsőházban, garázsokban, és remélhetőleg a város szolgáltatói valóban nagy gondot fordítanak az irtásukra. Ám nem csak ilyen esetekben fordulhatnak elő patkányok és más kártevők, amelyek ellen mindig tenni kell, mielőtt kiirthatatlanul elszaporodnának. 

A piacok, vendéglátóhelyek közelében élők gyakran találkoznak például csótányokkal, és sajnos előfordul, hogy a lakásokban is megjelennek. Egy régi ismerősöm bérelt rövid ideig egy lakást az egyik tízemeletes társasházban. Amint előjöttek, sorra kereste fel azokat, akiktől segítséget remélt. A közös képviselőt, a hatóságokat és még a szomszédokkal is megpróbált összefogni. 

Ők meglepő módon azt mondták neki, hogy „ez általános, évtizedek óta probléma, mindig is voltak, és mindenhol vannak”. Megdöbbenten fogadta a reakciójukat. Végül a költözés mellett döntött, ugyanis mint kiderült, a teljes irtáshoz két alkalommal két éjszakára ki kellett volna az egész háznak költöznie, ez pedig a szomszédjaitól hallott vélemények tükrében lehetetlen volt. Ők elfogadták a „lakótársakat”, együtt élnek velük, mintha ez rendben lenne. Pedig ez nagyon nincs rendben.