A szervezetek igyekeznek egy-egy állatfajt felkarolni

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az állatvédelem egyre inkább előtérbe kerül, és szerencsére már egészen a kisgyermekkortól kezdve felhívják rá a figyelmet. Témaheteket tartanak az óvodákban, és remélik, hogy az így megszerzett tudás, és az állatok sorsa iránti érzékenység a szülőkre is átragad. A különböző szervezetek is igyekeznek egy-egy állatfajt felkarolni, örökbefogadnak egy-egy állatkerti állatot, vagy támogatják az óvodai-iskolai programokat. Az elmúlt években Baranyában is megismerhettünk pár nagyon jó gyakorlatot, az iskolások telente madármenzát üzemeltetnek, de a kutyusokért is tesznek, állatvédő egyesületnek gyűjtenek évente állateledelt, pokrócokat, és mindent, amire a menhelyeken szükség lehet.

Az áramszolgáltató sok éve gólyafészekrakó helyeket telepít, és az üvegfalú épületeken is megjelentek a szárnyasok képei, hogy nehogy ahhoz vágódjanak a madarak. Emellett lelkes madármentő csapatok számolják a védett fajokat, és monitorozzák, honnan, mely területekről tűnnek el sorba a kolóniák, és hol szaporodnak el az olyan, az emberi közeg számára nem kívánatos egyedek, mint például a vetési varjak. 

Nem könnyű feladat vigyázni rájuk, de bizonyára szép kihívás, és aki erre adja a fejét, az minden tiszteletet megérdemel. Mint azok az állatvédők is, akik nap mint nap az emberi hanyagságtól, gondatlanságtól és kínzásoktól mentik a kutyákat, macskákat. Az ő munkájuk azért nehéz, mert az emberekkel is meg kell küzdeniük az állatok jogaiért.