Válogatnánk: nem elég csak a belvárosban működő piacokat éltetni

Rajnai-Zsíros Krisztina

Gyakran írunk arról, hogy mennyire nagy szüksége van egy városrésznek, vagy egy falunak a piacra. Ez sokszor már túl közhelyesnek, és sablonosnak is tűnik, bár nem az. Úgy tapasztaljuk, hogy a sok figyelemfelhívó kampánynak megvan a gyümölcse, valóban egyre többen vásárolnak tudatosan, és választják a multik helyett a hazai kistermelőket, akiket megtalálnak a vásárcsarnokban, vagy a különböző szabadtéri termelői piacokon. Nem ugyanaz az íz köszön vissza a hazai árunál, mint a külföldről behozottnál, és már árban sem látni nagy különbségeket, így tényleg keressük ezeket a megszokott árusainkat. Jó, ha a nyitva tartást tudják a vevők követni, és be tudják illeszteni a napi, vagy a heti bevásárlásaik közé.

 Az utóbbi években Baranyában kiemelt figyelmet kaptak a termelői vásárterek, Pécsen felélesztették a Kossuth és a Búza téri piacokat, megújult a Vásárcsarnok, és ezen kívül a vármegye számos pontján alakítottak ki, vagy újítottak fel piactereket, amelyek rendszeres, követhető nyitva tartással várják a vásárlókat. 

A megyeszékhelyen nem elég csak a belvárosban működő piacokat éltetni, hanem a városrészeken is kell, hogy legyen megfelelő körülmények mellett üzemelő árusítóhely. A Diana téri piacfelújítás végét is sokan várják, hiszen a jelenlegi átmeneti helyen az árus is kevesebb és a vásárlók sem szívesen állnak meg ott, hogy válogassanak a portékák közül. Talán belátható időn belül ennek is pont kerülhet a végére.