Lesz hó a datolyaszilván?

Balikó Gergely

Egyre több hír szól a furcsa időjárási körülményekről. A karácsonyi hótakarót az elmúlt több mint száz évre visszamenőleg soroló cikk egészen konkrétan. Míg a Bodán található datolyaszilva-szüretről szóló összeállítás csak érintőlegesen. 

Az ünnepi fehér lepellel kapcsolatban azt írtuk, hogy az adatsorokat böngészve kiderül, az emlékezet ezúttal is sok mindent megszépít, s valójában már évtizedekkel ezelőtt sem volt gyakori, hogy az év végi ünnepek környékén essen a hó. Utoljára ez tizenhat éve fordult elő a baranyai vármegyeszékhelyen. Azonban az elmúlt két év mindenkire rárúgta az ajtót klímatekintetben. Tavaly a szinte felfoghatatlan mértékű aszály, ami idén ugyan mérséklődött, részben a tavaly télen esett rendkívül sok csapadék hatására, de a szárazság idén szeptemberben tért vissza, bő egy hónappal meghosszabbítva a nyarat. 

Ebben a helyzetben elismerést érdemelnek a nóvumokkal kísérletezők. Mint például a bodai szőlőhegyen található datolyaszilva-ültetvény, amelyen immár öt éve minden novemberben szüretelhetik ennek a különleges, Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövényének a termését a vállalkozó kedvűek. 

A növény a világon szinte már mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. Már itt Baranyában is. Az élénk érdeklődés mellett az, hogy a szüret mellé milyen attrakciókat kerítettek a szervezők, mutatja, hogy az éppen meghonosodó növénynek akár turisztikai vonzereje is lehet. És a datolyaszilva ezzel nincs egyedül.