Bama.hu videó

2023.11.11. 20:00

A szüretelők előtt az eső sem volt akadály (videó, galéria)

Ha egy szóval kellene jellemeznem a hétvégét, akkor az a következő lenne: datolyaszilva. Felvetődhet a kérdés, hogy miért, de azért sokan vagyunk, nemcsak a térségben, hanem országszerte is, akik tudják, hogy nincs november Bodai Datolyaszilva szüret nélkül.

Czeczon Enikő

Mondanám, hogy kedvünket szegte az időjárás szombaton, amikor nekiindultunk, hogy részt vegyünk az ötödik szüreten, de nem. Gumicsizmát, bakancsot húztunk, eltettünk esernyőt, esőkabátot, és határozottan nekivágtunk az útnak.

És másoknak se vette kedvét a nyirkos, esős idő, mert a bodai szőlőhegyen található ültetvényen, mire kiértünk, már nagyban szedték a különleges gyümölcsöt.

A levegőben pedig szállt a babgulyás illata, amivel a szüretelők csillapíthatták éhségüket, de meleg teával és kávéval is várták az érdeklődőket. A házigazdák a közelről és messziről jött vendégeket is úgy fogadták, mintha ezer éve ismerősök lennének. Olyan érzés volt, mintha egy nagy családi összejövetelen lettünk volna, ahonnan nehéz távozni.

Keszü Béla, a házigazda elmondta, hogy a termés az idei évben is megfelelő, ugyan nincs annyi, mint tavaly volt, de a gyümölcsök jóval nagyobbak, amely a sok esőnek és a napsütésnek köszönhető.

– A vegetáció egy kissé megtréfált minket, mert erre az időszakra általában már rég lehullik a levél, de a sok eső miatt ez nem történt meg, így kicsit nehezebb megtalálni a gyümölcsöket a fákon – mesélte a házigazda. – Az idei évben kicsit zöldebb a gyümölcs, mint szokott lenni, de beltartalmilag ez nem jelent gondot, december végéig magától beérik a datolyaszilva.

Mint megtudtuk idén is az ország több pontjáról érkeztek a szüretre, Nyíregyházáról, Szegedről, Veszprémből, Kaposvárról, Dombóvárról, valamint Budapestről is. A fővárosból egy idős pár érkezett, akik vonattal és busszal jutottak el Bodára, ahol húsz kiló datolyaszilvát szedtek, majd vittek haza.

Gyorsabban érik a gyümölcs

A datolyaszilva beérését úgy gyorsíthatjuk meg, hogy a gyümölcsöket almák közé tesszük, ahol a természetesen úton felszabaduló etilén gáz eredményezi azt, hogy rövid időn belül beérnek a gyümölcsök. Például vegyünk öt szem datolyaszilvát, amelyeket öt szem alma közé teszünk, amit aztán lezárunk egy zacskóban, tasakban. Érdemes olyan tasakot választani, ami nem átlátszó, majd olyan helyre tegyük azt, ami viszonylag meleg, és semmiképpen se válasszuk a hideg hűtőt. Ezzel a módszerrel egy vagy másfél hét múlva már tökéletesen érett gyümölcsöket fogyaszthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában