Közös célok

2024.01.06. 19:15

Adakozás: A közjólétre irányuló törekvés egyaránt állami, piaci és civil érdek

Mohay Réka

Az adó 1% felajánlása fontos eszköz a magánszemélyek és a civil szféra együttműködésére, társadalmi törekvések elősegítésére. Ugyanakkor a szociális célok előtérbe helyezése nem csupán mellékes, kiegészítő aspektus. 

A 18. századi politikai-gazdasági író, Antonio Genovesi által megalapozott civil gazdaság modellje, melyet a 21. században Luigino Bruni és Stefano Zamagni fejlesztett tovább, a három gazdasági szektor – piaci, állami és civil – közötti kapcsolatokat és együttműködést hangsúlyozza. Célja a három szektor közötti ellentét feloldása és az integráció a fenntartható fejlődés, társadalmi igazságosság és közjólét érdekében. A három szektor egymást kiegészítő mivoltát hangsúlyozza, továbbá a vállalati társadalmi felelősségvállalás támogatását és a köz-­, illetve magánszféra közötti partnerségek ösztönzését. 

Jennifer Nedelsky kortárs kanadai filozófus pedig új társadalmi berendezkedést javasol, amelyben a fizetett munkavégzés minimum 10, de legfeljebb 30 óra. Emellett mindenki fizetés nélküli segítő feladatokat kellene, hogy ellásson. 

Ez nem csak az emberek mentalitását, az egész kultúra, de a munkaszervezés és a jogalkotás változását is jelentené. 
Az adó 1%-os felajánlás értékes eszköz a társadalmi célok támogatására, ám ennél még hatékonyabb lenne, ha a három szektor további kooperációja valósulna meg, és például a vállalatok alapvető szempontként építenének társadalmi, szociális célokat a működésükbe. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!