Nincs vérforralóbb, mint amikor metál dübörög egy vendéglőben

Mészáros B. Endre

Tiszta sor mindenkinek, hogy sokkal izgalmasabb a kézilabda-, foci- vagy kosármeccseket, a színházi előadásokat élőben nézni, mint a tévében, hiszen a részletekben, a kollektív hangulatban rejlik a pillanatok gyönyörűsége. Nincs ez másként a zenével sem, jó hallgatni sztereóban a stúdiólemezeket, de mégis a koncert az igazi. Sőt, jazzben, rockban még ütősebb egy füstős kis presszóban, vendéglőben egy pohár ital mellett elmélyedni a virtuóz futamokban. 

Olyan ez, mint a holovetítés, az ember benne van a muzsika közepében és a lélegzete is szerves alkotója a megszólaló dallamoknak. Ezt a fantasztikus világot veszítjük el azzal, hogy a fotelban üldögélve hallgatunk lemezeket, nézünk koncertfelvételeket. Nem beszélve arról, hogy kimaradunk a felfedezés öröméből, amikor egy tehetséges pályakezdő megmutatja, miként látja másként a zenét, mint a többiek.

Nem tudni, hogy a vendéglősök, vagy a vendégek érdektelensége miatt van, de ma ott tartunk, hogy a rock korszakában több étteremben szól esténként élőben magyar nótaest, mint pop-rock dallamok. Holott annál nincs igazabb modern zene, mint amikor egy kisteremben élőben vérforraló metál dübörög. Ezért is volt olyan népszerű a hétvégén az immár kilencedik Made in Pécs fesztivál. 

Pécsi brand ez már, miként a színházi világban volt egykor a POSZT, ám ez még szó szerint élő. Főként ha segítjük, hogy életben maradjon.