Sokakról kívülről meg se mondanánk, hogy milyen nehéz körülmények között élnek

Tóth Viktória

Amióta gyakrabban számolok be a Mosolymanó Egyesületről és az ott folyó munkáról, a rászorulók segítésének lehetőségeiről, feltárult a szemeim előtt egy másik Pécs. Történetek százait lehet elolvasni az oldalukon, olyan pécsiekét, akik kilátástalan helyzetben élnek. Számos család kerül lakhatási krízisbe, nem tudják törleszteni az albérleti díj tartozásukat, számláikat. Utcára kerülhetnek, a gyerekeket pedig kiemelik a családból.

Megdöbbentő például, hogy a menstruációs szegénység több száz nőt érint Pécsen is. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy vannak olyan nők, akik iskolába, dolgozni se tudnak elmenni bizonyos napokon emiatt. Ezekre az alapvetőnek számító intim higiéniai termékekre sincs pénzük. Ezek között az emberek között sok az olyan, akikről kívülről meg se mondanánk, hogy milyen nehéz körülmények között élnek. Az utcán elsétálunk mellettük. Lehetnek akár a szomszédaink. A lépcsőházunkban lakó, csendes, szomorkás ábrázatú néni.

Sokféleképpen lehet segíteni. Ha van egy parfümünk amit ajándékba kaptunk, de nem tetszik az illata. Néhány babaruha, amit már kinőtt a gyermekünk és nem akarjuk a padláson őrizgetni. Egy bútor, melynek nem találjuk a helyét, vagy újabbra cserélnénk. Könyv, játék, ágynemű, melyből több ugyanolyan is van, így csak a fiók mélyén pihen kihasználatlanul. Ezeket mind-mind felajánlhatjuk, s nagy valószínűséggel hamar új gazdát fognak találni, aki nagy mosollyal veszi majd hasznukat.