Bama.hu videó

2023.08.06. 14:00

Negyvenedik születésnapját ünnepli a Dobszay Szikvízüzem (videó)

Szóda nélkül sokunknak nehéz elképzelni a mindennapokat. Mindig jó döntés előkapni a hűtőből, hogy enyhítsük szomjúságunkat, nem utolsósorban pedig egy hűsítő fröccs kiváló alapanyaga. Dobszay Józsefnél jártunk, aki körbevezetett minket az idén negyvenéves Dobszay Szikvízüzemben.

Czeczon Emese

Fotó: Löffler Péter

Dobszay József 1983. augusztus 1-jén kapta meg az általa alapított szikvízüzemre a működési engedélyt. Nemrégiben, családi körben, a kedvenc vendéglátóhelyükön megünnepelték ezt a négy évtizedet, a napokban pedig lapunknak mesélt a múltról, a jelenről és a jövőről. 

Dobszay József technikusból lett szikvízkészítő 

Dobszay József életében a szódagyártás egy vasajtóval kezdődött. Egy pince ajtaját kellett technikusként legyártania, amikor meglátott egy szódagépet. 

– Édesapám a Pókos nénihez járt mindig szódát töltetni. Mivel nem volt segítsége, a délutáni munkáért felajánlott édesapámnak ötezer forintot

 – részletezte az üzem alapítója. – Akkor gondoltam először arra, hogy ha a szódagyártásból lehet pénzt keresni, akkor érdemes lenne ezzel komolyabban foglalkozni. Meg is vettük az említett szódagépet. 

Mint megtudtuk, Dobszay József felújította a gépet, csak azt nem tudta, hogy hogyan kell szódát készíteni. Folyamatosan kísérletezett, majd az egyik nap rákényszerült arra, hogy a közeli fűrészüzem dolgozóinak megtöltse a szódásballonját. Mindezért negyvenhét forintot kapott, amelyet azóta is féltve őriz.

 

Ha rajtuk múlik, senki sem marad szóda nélkül 

A Dobszay Szikvízüzem vevői között szerepelnek vendéglátóhelyek, élelmiszerüzletek, nagyobb cégek. Vidéki városok közül fő úti céljaik közé tartozik Mohács és Szigetvár. Az üzem megálmodója tíz évig az utóbbi város konzervgyárába éjjel-nappal szállított szódát. Elmondása szerint félig felöltözve kellett aludnia, hiszen ha éjjel 1 órakor csörgött a telefon, hogy elfogyott a szikvíz, akkor két órán belül Szigetváron kellett lennie a megtöltött ballonokkal. 

Sajnos magánszemélyeknek nem tudnak kiszállítani, azonban az alapító így sem hagyja őket magukra. Bármikor, amikor ilyen kérés befut hozzá, ő megkeresi az adott lakcímnél található boltot, ahová tudnak szállítani és értesíti erről az érdeklődőket. 

A nehézségek ellenére is kedvezményt adott 

A pandémia idején a Dobszay Szikvízüzem forgalma 70%-kal lecsökkent, azonban az üzem tulajdonosa így is kedvezménnyel szolgált csaknem minden vevőjének. 

– Volt egy kisvendéglő, amelynek 50%-os árengedményt adtam, mert láttam, hogy mennyi nehézségen megy keresztül

 – mesélte az üzem alapítója. – Nem bántam meg, hiszen mindketten megmaradtunk. 

A mostani infláció miatt a szikvízüzem is kénytelen volt emelni az árakon, azonban Dobszay József szerint ezt nem lehetett a végtelenségig csinálni, ezért ők is befejezték az áremelést. 

A környezetvédelemre is gondolnak 

Mint megtudtuk, a cég főprofiljai közé tartozik a koracélba töltött ballonos szikvíz forgalmazása. Ez a legmegbízhatóbb és a legzöldebb göngyöleg, hiszen időtálló és strapabíró. Az üzem zöldműködéséhez a PRB-palackok is hozzájárulnak. Igaz, hogy a napfény és a külső kopás öregíti ezeket, azonban még mindig környezetbarátabbak, mint a PET-palackok. Az utóbbit egy használat után eldobjuk, a polikarbonátból készülteket pedig kétszázszor újra tudjuk tölteni.

Még mindig részt vesz a működésben 

Dobszay József nyugdíjba vonulása után is kiveszi részét a munkából. Fia, Dobszay Tamás már gyerekként „kisszódásnak” hívta magát, a főiskola elvégzése után pedig a cég informatikusa is lett. Az őáltala kreált szoftver szabja meg a mindennapi rakomány összetételét. A ballonos szóda töltése, a szállítás és a számlázás is az ő feladata. A palackos szódák töltése, a göngyöleg előkészítése és a szállításban való részvétel hűséges segítőjük, András feladata. Az üzem műszaki és pénzügyi részét még mindig a vállalkozás alapítója kezeli, azonban úgy érzi, hogy még több segítségre lenne szüksége. A kereslet bővülése megkívánja, hogy még egy fővel bővítsék az üzem dolgozói létszámát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában