A régmúlt óriásai

2022.04.29. 17:45

Megtalálták a földkerekség valaha élt legnagyobb halgyíkjának maradványait

A halgyíkok körülbelül 250 millió éve bukkantak fel, amikor a tengeri fajok 95 százaléka kihalt.

Óriási tengeri őshüllők népesítették be 200 millió éve a mai Svájc területén a graubündeni Alpok vidékét, ahol talán a földkerekség valaha élt legnagyobb halgyíkjának maradványait találták meg német kutatók. A munkában részt vett Heinz Furrer, a Zürichi Egyetem Paleontológiai Múzeumának volt kurátora is.

A Bonni Egyetem Martin Sander vezette kutatócsoportja egyebek között egy hatalmas ichthyoszauruszfogra bukkant számos kövület mellett 3 kelet-svájci hegyen, 2740 méterig terjedő magasságban végzett feltárás során

– olvasható a kutatási eredményben, amely a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön.

A Svájcban talált foggyökér átmérője 6 centiméter, ami az eddig ismert legvastagabb halgyíkfogat jelenti. A fog méretéből nem lehet megállapítani az ichthyoszaurusz (halgyík) méretét. Lehetséges, hogy nem egy különösen nagy halgyíkfajtól származik, hanem csak egy olyan halgyíktól, amelynek különösen nagy fogai voltak. Mindazonáltal ez csak a második olyan eset, hogy egy ilyen nagy méretű, ichthyoszaurusznak tulajdonítható fogat találtak.

Amíg a legtöbb kisebb halgyíkfajnak voltak fogai, a nagyobb fajok többnyire fogatlanok voltak, és zsákmányuk beszippantása útján táplálkoztak. A foggal rendelkező halgyíkok valószínűleg kisebb halgyíkokat és nagyobb halakat ettek

– vélik a kutatók.

Összesen 3 tengeri szaurusz maradványait, a fogon kívül bordákat és csigolyákat fedeztek fel a Graubündeni Alpokban 1976 és 1990 között a svájci Heinz Furrer vezetésével. Az üledék, amelyben megtalálták őket, a késő triász korban rakódott le, amikor a Thetys-óceán borította a mai Svájc nagy területeit. A svájci hegyekben végzett ásatások továbbá nemcsak fogrekordot eredményeztek, de ott találták meg egy ichthyoszaurusz Európában felfedezett legnagyobb gerinccsigolyáját is. Ez a halgyík méreteiben felvehette a versenyt a ma ismert legnagyobb tengerihüllő-fosszíliával, a Shastasaurus sikkanniensis nevű, 21 méteres halgyíkkal, amelyet a kanadai Brit Columbia tartományban tártak fel.

A 3. ichthyoszaurusz maradványai egy 15 méter hosszú példányra engednek következtetni. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez a 2 halgyíkfaj is rendelkezett-e fogakkal. Lehetséges, hogy fogatlan tengeri óriásokról van szó.

A halgyíkok körülbelül 250 millió éve bukkantak fel, amikor a tengeri fajok 95 százaléka kihalt. Ugyanakkor éltek, mint a dinoszauruszok, de nem tartoztak közéjük. Elevenszülők voltak, mint a mai delfinek vagy bálnák. Mivel szárazföldi állatoktól származtak, nem voltak kopoltyúik, ezért újra és újra a víz felszínére kellett emelkedniük, hogy levegőt vegyenek. Mintegy 200 millió éve a legtöbb halgyíkfaj kihalt. Csak röviddel a kihalásuk előtt fejlődött néhány faj gigantikus méretűvé.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#halgyík

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!