Gazdaság

2010.11.15. 07:22

Mindent felfaltak a vadak, most áram védi a falut

Óbányán szinte mindent felfaltak az éhes vadak, még az utcákat is feltúrták - ezért villanypásztorral kerítették körbe az egész falut.

Hajdu Zs.

A vadak által a baranyai mezőgazdasági terményekben okozott kár nagysága évente 200-300 millió forint, az erdei kár ettől sokkal kevesebb, mindössze 20 millió. Az utóbbi években csökkent a vadak által okozott kár, köszönhetően annak, hogy a termőföld-tulajdonosok, illetve -bérlők és a vadásztársaságok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a védekezésre.

A megyében a gazdag vadállomány miatt a települések szélén lévő kiskerteket is védeni kell, erre az egyik legjobb példa Óbánya. Mezey Mihály polgármester elmondta, komoly problémát okoztak a szarvasok és a vaddisznók a településen, a kertekben mindent elpusztítottak, de még a faluban is végigtúrták az utcákat.

A védekezést úgy oldották meg, hogy az erdészet kiépítette a település köré a villanypásztort, a falu pedig működteti és folyamatosan felügyeli a rendszert. Ezáltal a helyzet jelentősen javult, azonban még most is előfordul, hogy éjszakánként az úton besétál néhány vad a faluba.

Bognár Zoltán, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője elmondta, a vadak által okozott károk összege ingadozott az elmúlt tíz évben. Az eddig beérkezett jelentések, panaszok alapján úgy tűnik, idén az átlagnál magasabb lesz ez az érték, annak ellenére, hogy a védekezésre és a megelőzésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a termelők és a vadásztársaságok is. Az országos összehasonlításból is kitűnik, hogy az átlaghoz képest eredményesebben működik a megyében a védekezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!