Gazdaság

2010.12.20. 16:25

Geotermikus fűtés Szentlőrincen

Elindult a geotermikus fűtés a baranyai városban. Ezzel a lépéssel csökkenhet a távfűtött lakásokban élők energiaszámlája.

Babos A.

Nem hiszem, hogy szebben lehetett volna érzékeltetni azt, hogy mi történik abban a pillanatban, amikor egy gázfűtésre alapuló távfűtőmű átáll a megújulónak számító geotermikus energiára mint ahogyan ezt tették hétfőn Szentlőrincen. A változás ugyanis a legtöbbek számára tulajdonképpen láthatatlan, a radiátor ugyanúgy meleg lesz mint eddig, és nagy látványos új erőmű sem épült.

Az 1810 méter mélyről 90 fokos melegvizet felhozó termelő kút lényegében a föld alatt van, ahonnan ugyancsak földalatti vezeték szállítja be a vizet a távfűtőműbe, ahol immár a hőcserélőkkel felszerelt új, ultramodern kazánok dolgoznak. Ám amikor Kovács Pál energetikáért felelős helyettes államtitkár megnyomta azt a gombot, amellyel a szentlőrinci fűtőmű automatikája átállt a geotermikus energiával való működésre, akkor az addig a kis fűtőműben uralkodó fülsértő zaj megszűnt, helyét halk duruzsolás vette át.

Dr. Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere kifejtette, januártól tovább csökkentik a távhődíjakat, most 10 százalékkal, amellyel a korábbi csökkentésekkel együtt két éven belül 36 százalékos díjmérséklést hajtottak végre. A korábbi csökkentések egy része megelőlegezett volt a geotermikus energia miatti költségcsökkenésre, illetve saját fejlesztéseiknek is köszönhető.

Amint azt a polgármester mellett Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke is megerősítette, a jövőben – várhatóan több tízmilliós költséggel – szeretnék megoldani, hogy a helyi intézményeket is geotermikus energiával fűtsék be. Bokorovics Balázs közölte, 1,3 milliárd forintos fejlesztéssel épült fel a rendszer, melyhez 448 milliós uniós (KEOP) támogatást nyertek az NFÜ-től.

Babos A. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!