Képgaléria

2018.10.18. 18:14

Hamarosan indul a termelés a Magnus Aircraft pécs-pogányi repülőgépgyárában

A Magnus Aircraft Zrt. a meghívott újságírók előtt tartotta a Pécs-Pogány repülőtér szomszédságában épülő összeszerelő üzemének és irodaépületének bejárással egybekötött megnyitóját.

Miholics Zoltán

Fotó: Laufer László

Hosszú út vezetett odáig, míg a Magnus Aircraft Zrt. effektíve bekerült a repülőgépgyártás piacára, most viszont olyan gyártóbázist, kapacitást tudnak felmutatni, melynek segítségével megfelelő minőségben, a határidőket tartva tudják kiszolgálni a világ bármely pontjáról beérkező igényeket – jelentette ki Boros László vezérigazgató a sajtó képviselőinek.

 

A gyár közel hét hónap alatt épült fel, de a folyamat nem áll meg, hiszen a frissen elkészült épület mögött már zajlanak a munkálatok a következőén, melyben a kompozit elemek gyártása történik majd. A ház kivitelezésének alapkoncepciója a Magnus látásmódjának megjelenítése volt, mind kubatúrájában, mind formájában. A kivitelezés során ügyeltek arra, hogy a belsőépítészeti elemek szintén magukban hordozzák ezt a perspektívát. Figura Zsolt operatív igazgató úgy fogalmazott, dinamikusan, de nem hivalkodóan szerették volna megmutatni, hogy mire képesek, nemcsak a repülőgépek tekintetében.

A beruházás összességében 5,1 milliárd forintba kerül majd, melyből az első, most befejeződött ütem során közel 3 milliárd forintot használtak fel. Az épület 300 négyzetméter irodahelyiséget, valamint 1900 négyzetméter gyártófelületet és hangárt foglal magába. Az összeszerelő üzem kapacitása évi 100 repülőgép elkészültét teszi lehetővé, mely a második ütem befejeztével – azaz jövő év márciusa környékén – megduplázódik. A munkálatok elkezdésekor 15 alkalmazottjuk volt, jelenleg közel ötven főnél tartanak, de 2019 tavaszára minimum 115 foglalkoztatottal számolnak. A termelés a hónap végétől indul meg, addig a terület átvétele, a beköltözés zajlik majd.

Ahol minden a repülésre emlékeztet

Az épületbe lépve folyamatos a kapcsolat a repülőgépekkel, a repüléssel. Az épületen belül a Magnus színei, a kompozit elemek textúrája köszönnek vissza a falakról, az üvegfalakon kinézve az iránytótorony, a repülőtér apronja és a felszállópálya látszik. De befelé tekintve, a termékkel is direkt kapcsolatba kerülünk, hiszen a fogadótérből belátni a termelőfelületre, melyben az egyedi autók gyártásához használt hasonló, úgynevezett összeállító állomások sorakoznak. Jelenleg kettőt rendeztek be, de összesen hat lesz az üzemegységben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában