állás

2019.03.28. 07:00

Rabolja a szakácsokat a Balaton

Már szinte lehetetlen küldetést jelenthet szakácsot találni a térségben. Nem lehet őket hibáztatni, hiszen ugyanazért a munkáért a fizetésük többszörösét is megkereshetik, és ehhez csupán a Balatonig kell elmenniük.

Bátonyi Donát

Sokan magától értetődőként kezelik, hogy azért van munkaerőhiány, mert a szakemberek elvándorolnak az országból. Ami a vendéglátós szakmákat – szakács, pincér, pultos – illeti, ez nem minden esetben igaz. A tapasztalatok szerint ugyanis a hiány oka elsősorban a turisztikai szakmák becsületének elvesztése, mivel ezek a szakmák nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé.

A fiatalabb munkavállalók között pedig vannak, akik tapasztalataikhoz képest túlzott elvárásokkal vágnak bele az álláskeresésbe, és egyre több vendéglős panaszkodik arra, hogy a kezdő szakácsok között egyre több olyannal találkoznak, akik alapételeket sem tudnak elkészíteni.

Az egyik pécsi étteremben dolgozó szakács, Tomori Richárd beszélt nekünk arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

– Már mintegy tíz éve vagyok a szakmában, és azt látom magam körül, hogy igen nagy problémát jelent a vendéglátást érintő munkaerőhiány. Sokan inkább elmennek a Balatonra végigrobotolni egy szezont, közel 1 millió forintért havonta, majd hosszasan pihennek otthon. Ilyenkor persze mindenki irigyli őket, mennyi pénzt kerestek, most meg mindenre ráérnek, barátokkal kávéznak, vásárolgatnak, kikapcsolódnak. A másik oldalát viszont sokszor elfelejtik, a napi robotolást hétvége nélkül, az ünnepnapokat család nélkül. Továbbá a fiatal korosztály szegényes tudása is nagy problémát jelent, ugyanis olyan hagyományos ételeket sem tudnak elkészíteni, mint a krumplipaprikás vagy főzelék. Mintha átugrották volna a lépcsőfokokat, így mindenki rögtön fine dining vonal felé szeretne orientálódni – mondta Richárd.

Igyekeznek megoldásokat találni

Mára sokat vesztett a vendéglátás a népszerűségéből, azaz az ilyen szakmák nem eléggé vonzóak a fiatalok számára. A szakértők szerint minőségben és mennyiségben is jobb szakmunkásképzésre van szükség, és a vendéglátás területén is általánosnak kellene lennie az innovációnak és a digitalizációnak. A kormány főként az áfacsökkentéssel igyekszik kezelni a problémát, aminek köszönhetően évente 10–20 százalékot emelkedtek az utóbbi 2-3 évben az ágazati bérek, lassan közelítve a nyugati színvonalat. Így a szakácsok és a séfek fizetése sok helyen megduplázódott az évek során, de sajnos még így is nehezen tudnak versenyezni a külföldi bérekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában