A második tárgytalan

2019.09.15. 11:30

Rendszerhiba miatt postázták többször a csekkeket

A második félévre szóló pécsi önkormányzati adók befizetésének határideje hamarosan lejár. Az egyenlegértesítőt csak azok kapták meg, akik augusztus 28-ig nem fizették be ezt az összeget.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

Pécsett szeptember közepéig, pontosan szeptember 16-án éjfélig kell befizetnie a második félévre vonatkozó önkormányzati adókat azoknak, akik ezt eddig még nem tették meg. Az egyenlegértesítőket a csekkekkel együtt a posta a napokban kézbesítette az érintetteknek, olvasóink azonban többször is jelezték szerkesztőségünk felé, hogy ugyanazt a levelet kétszer vagy háromszor kapták meg.

Az Adóügyi Osztály közleményében azt írta, hogy a munkájuktól független, külső technikai rendszerhiba miatt fordult elő bizonyos esetekben az ismételt kézbesítés. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha kétszer kaptuk meg az egyenlegértesítőt, csak az egyik levelet vegyük figyelembe, egy csekket fizessünk be, a másikat tekintsük tárgytalannak. Biztosítottak arról is, hogy a többszöri kézbesítés sem az önkormányzat, sem az adózók számára nem jelent többletköltséget.

Ahogy egyik olvasónk jelezte, az önkormányzat februárban már kiküldte az építmény- és gépjárműadóról szóló csekkeket mindkét félévre. Aki azokat befizette, annak most nincsen dolga, ők most sem csekket, sem értesítőt nem kaptak.

– Az augusztusi egyenlegértesítőket és csekkeket csak azok kapták meg, akiknek a korábbi időszakról volt tartozásuk, illetve augusztus 28-ig nem tettek eleget a szeptemberi adófizetési kötelezettségüknek

– tájékoztatott Nagy Zoltán, az Adóügyi Osztály vezetője.

Többen panaszkodtak arra, hogy miért kaptak csekket az adó befizetéséhez, amikor ők utalni szeretnének. Ennek az az oka, hogy a természetes személyek többféleképpen is befizethetik a kérdéses összeget, és a második félévre kiküldött csekkeket kizárólag biztonsági tartalék céljából postázták.

Eltérés lehet

Az adókötelezettség rendezésére tehát mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb megoldást. Annak hangsúlyozása azonban fontos, hogy bár a postai befizetés, illetve az utalás napja és a folyószámlára való lekönyvelés napja a könyvelésben megegyezik, a két időpont között ténylegesen 4-5 munkanap eltérés is lehet. Erre a tényre az egyenlegértesítőn is felhívják a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában