körkép

2020.12.07. 17:30

Még kivárnak az ingatlanvásárlók, kérdés, hogy jól teszik-e

A kivárás jellemző most az ingatlanpiacon, de nemcsak a vírushelyzet, hanem a kormány által bejelentett otthonteremtési kedvezmények miatt is, amik jövő év elején léphetnek életbe. Az új vagy felújított ingatlanok iránt egyébként jelenleg is van kereslet.

Mészáros Rita

Koronavírus_Utcai_Illusztrációk_Eladó lakás_Bank_Utcai_Képek. 20200508 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Az ingatlanpiac is kihívásokkal teli éven van túl. A koronavírus-járvány első hullámában az adásvételek száma drasztikusan lecsökkent, majd egy hirtelen felfutás után ismét mérséklődött a kereslet. Augusztus végén, szeptember elején természetesen az albérletek iránt érdeklődtek a legtöbben a megyeszékhelyen, amíg a kisebb településeken a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt volt tapasztalható élénkülés. A járvány második hulláma viszont ismét azt eredményezte, hogy zárkózottabbak lettek az emberek, hiszen a mostani körülmények között egy ingatlan megtekintését sem könnyű megszervezni.

Cselényi Attila, az Ingatlankinalat.com vezetője is megerősítette, hogy tapasztalatai szerint is visszafogottabb lett a piac, egyrészt a vírushelyzet miatt, másrészt pedig azért, mert sokan várják, milyen kedvező változásokat hoz a jövő év, 2021-től ugyanis számos elemmel bővülhet a család- és lakástámogatások köre. Ezek közé tartozik például az, hogy a 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házak esetén az áfa 5 százalékra mérséklődik, illetve, hogy nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a csokkal vásárolt új építésű vagy használt ingatlanok esetében.

A szakértő azt is hozzátette, hogy egyelőre az árak nem nagyon változtak, egyedül az albérleti díjakban figyelhető meg csökkenés. A legnagyobb kereslet még mindig az új vagy felújított ingatlanok iránt van, amik szinte azonnal költözhetők, ezeket sokkal könnyebben lehet eladni. A következő évben azért már jobban bízik mindenki, ezt mutatja például az is, hogy a megyeszékhelyen érezhetően megnőtt az érdeklődés és a vásárlási kedv az építési telkek iránt befektetői körökben.

Kozármislenybe a családokat várják

A lakások árai természetesen elég változók annak függvényében, hogy melyik településen, vagy Pécs melyik városrészében nézelődünk. Az egyik ingatlanok adásvételével foglalkozó portál hirdetései között böngészve azt tapasztaltuk, hogy a Mecsekoldalban húszmillió forint alatt nem találni eladó lakásokat, azok is kisebbek, és a kilátás sem a legjobb. A nagyobb, új építésű, panorámás ingatlanokért ennek bőven a dupláját kell fizetni. A kertvárosi panellakások eladási ára 12 millió forintnál kezdődik. Az agg­lomeráció egyik legfelkapottabb települése Kozármisleny, rengeteg új, családoknak is ideális ház épül ott, amelyeket 30-40 millió forintért kínálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában