Hatalmas beruházások indulhatnak

2022.02.21. 20:13

Jelentős közlekedési fejlesztések előtt áll Pécs és Baranya

Az elmúlt időszakban több fontos tárgyaláson is részt vett Kővári János, a Fidesz–KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje. A Volánbusz és a MÁV vezetőivel a pécsi buszpályaudvar fejlesztéséről és a közti vasúti közlekedésről egyeztetett. Jó hír, hogy az M9-es sztráda részeként hamarosan kijelölhetik a Pécs–Kaposvár összekötő szakaszt.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

A dél-baranyai régió talán legnagyobb hátránya, hogy közlekedési szempontból zsákjellegű terület. A helyzet változóban van, hiszen már gőzerővel épül az M6-os autópálya folytatása Mohácstól a horvát határig, valamint az állam segítségével a pogányi repülőtér is felébredhet tetszhalott állapotából - olvasható a Pécsi Újság.hu hírportálon.
 

Itt azonban nem ér véget a fejlesztések sora. Túlzás nélkül állítható, hogy az előttünk álló években soha nem látott közlekedési beruházások kezdődhetnek Baranya megyében. 
 

Kővári János, a Fidesz–KDNP pécsi országgyűlésiképviselő-jelöltje lapunk érdeklődésére elmondta, jó esély mutatkozik arra, hogy a tervek szerint az ország nyugati (Szombathely, Kőszeg) és keleti (Békéscsaba, Debrecen) részét összekötő M9-es sztráda Pécset is érinti, illetve az új mohácsi Duna-hídon át vezet majd Szeged felé. Úgy tudjuk, a baranyai megyeszékhely és Kaposvár közti kétszer kétsávos út nyomvonalát heteken belül kijelölhetik, amely az M60-as új szakaszához is csatlakozni fog. 
 

A közösségi közlekedés szempontjából is fejlődés előtt áll Pécs és Baranya. Mint megtudtuk, Kővári János nemrég a MÁV és a Volánbusz vezetőivel is tárgyalt. Ezeken az egyeztetéseken szóba került többek közt a pécsi buszpályaudvar fejlesztése, és egyetértettek abban, hogy a beruházás elkerülhetetlen. Annak érdekében, hogy a mostaninál jobb kapcsolat legyen a vasúttal, elképzelhető egy új buszpályaudvar építése a főpályaudvar közelében. Döntés egyelőre nem született, vizsgálják a lehetőségeket. 
 

És ha már vasút! Ugyan Pécs és Budapest között átépítették a Pusztaszabolcs és a főváros közti szakaszt, ám bőven van még hova fejlődni. Kővári János azt kérte, hogy érdemben csökkenjen a jelenleg körülbelül 2 óra 45 percig tartó út időtartama. A MÁV-nál szintén ez a cél, az eszközpark fejlesztése és a beszerzések mellett a pálya állapotának javítása is a tervek között szerepel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában