Másfél milliárdos támogatás

2022.08.05. 12:01

A poszt-COVID szindrómáit kutatja az egyetem

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi kiválósági program 2021 Egészség alprogramjának keretében „A HECRIN Konzorcium COVID-19 betegséggel, poszt-COVID szindrómával kapcsolatos humán klinikai és preklinikai kutatásai” című projektre kapott 1,5 milliárd forint támogatást a Pécsi Tudományegyetem.

bama.hu (forrás: PTE)

Fotós: Csortos Szabolcs

Fotós: Csortos Szabolcs

Prof. Dr. Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a projekt vezetője a következőkben foglalta össze a projekt szakmai tartalmát:

- A SARS-CoV-2 koronavírus hazai megjelenésekor a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban (PTE SzKK) működő Virológiai kutatócsoport azonnal hozzákezdett a hazai és régiós diagnosztikai vizsgálatokhoz. A csoport munkáját nagyban segítette, hogy Magyarország kormánya 2020. március közepén életre hívta a Koronavírus Kutatási Akciócsoportot, melynek vezetésével Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus professzort bízta meg. 

Az akciócsoport elsődleges feladata a hazai kutatások összefogása, koordinálása, valamint a vírusfertőzés leküzdésére és a fertőzöttek kezelésére irányuló specifikus kezelések kidolgozása.

Annak ellenére, hogy a kutatások jelentős része a PTE SzKK különleges 4-es biológiai biztonsági szintű laboratóriumában zajlott, igen jelentős volt a hazai és nemzetközi kollaborátorok szerepvállalása is. A vizsgálatokban több biotechnológiai cég és számos kutatócsoportok vett részt, összesen mintegy 20 együttműködő partner bevonásával indultak meg a kutatások – mondta el Kovács L. Gábor.

A tématerületi kutatások célja olyan kutatói indíttatású humán klinikai vizsgálatok előkészítése, melyek segítik a COVID-19 betegséggel és a poszt-COVID szindrómával kapcsolatos gyógyításokat.

Így a szakemberek többek között elvégzik a SARS-CoV-2 koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő COVID-19 fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát kvantitatív MR képalkotó módszerek segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában