Változnak a szabályok

2022.08.26. 11:00

Jelentősen szigorodnak jövőre a haszonbérleti szerződések

Fontos változások lépnek életbe jövőre a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások életében azáltal, hogy a januártól megkötött haszonbérleti szerződésekre a jelenlegihez képest jóval szigorúbb szabályok lépnek majd életbe.

Radnai Balázs

20220701 Bögöte Aratják a búzát. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Szabó Attila vezeti a kombájnt

Fotó: Cseh Gábor

 A szigorításra kétségtelenül azért került sor, mert papíron elszabadultak a földhasználatért fizetendő összegek, amelyek mögött pusztán annyi van a legtöbb esetben, hogy távol tartsák a gazdálkodástól az előhaszonbérleti joggal rendelkezőket. 

Már most is fontos odafigyelni arra, hogy a bérleti díjakat banki átutalással, de minimum postai utalványon kell megfizetni, hogy igazolva legyen a pénz útja, a korábbi készpénzben történő fizetésre nincs többé mód. Persze ez alól a szabály alól léteznek kivételek, például abban az esetben, ha hozzátartozók között történik meg a bérbeadás vagy a földterület nem éri el az egy hektárt. 

A haszonbérbeadással kapcsolatban már idén is komoly szigorítások történtek, ennek folytán az aránytalanul magas bérleti díjakat a földhivatalnak kötelessége elutasítani. Ez az aránytalanul magas díj régiónként más és más. 

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újabb feladatot és jogkört kapott azáltal, hogy hivatalosan is jelezheti a földhivatalnak, ha túlzott bérleti díjat tapasztal 

– vélekedik dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Szövetségének főtitkára. – Az viszont már kevéssé ismert, hogy amennyiben a felek mégis eltérnek a helyben szokásos bérleti díjaktól, úgy annak okát már előre, szerződésben részletezniük kell. Ha a túl magas díj ellenére mégsem szerepel indoklás a szerződésben, a megállapodás automatikusan semmisnek tekintendő. 

– Egységesebb, jóval átláthatóbb viszonyokat teremtenek az új, a korábbiaknál szigorúbb szabályozások, kevesebb kiskaput hagyva az ügyeskedésre

 – véleményezte a változásokat Lengyel József, aki Nagyharsány térségében gazdálkodik, haszonbérleti szerződéssel. 
 

Segíthet a bérfizetési kedvezmény

Az idei kánikulában sok gazdálkodónak okoz gondot, hogy a meredeken emelkedő termelési költségeket még az aszálykár is nehezebbé teszi. Ugyanakkor a bérelt területen gazdálkodóknak előre nem látható nehézségek esetén – ide sorolható a csapadék nélküli aszályos időjárás is – lehetőségük van arra, hogy kedvezményt kapjanak a bérleti díjakból. Ez akkor igényelhető, ha legalább 30 százalékos hozamcsökkenést szenved el. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez csak akkor illeti meg a haszonbérlőt, ha legalább a Nemzeti Földalapból bérbe adott területeken szokásos összeg szerepel a szerződésében. A haszonbér mérséklését azonban minden esetben a bérlőnek kell kérvényeznie. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában