Átfésülik Baranyát

2022.08.11. 11:01

Levegőből kutatnak a parlagfű után Baranya megyében

Ötmillió forintos bírság kiszabására is volt példa Baranyában egy olyan ipari terület esetében, amelyet ellepett a parlagfű. A hatóság minden eszközzel igyekszik elérni, hogy a területek tulajdonosai időben gondoskodjanak a különösen allergén gyomnövény irtásáról.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Egy kisrepülőgép landolt szerda reggel kilenc óra előtt a pogányi reptéren. Nem véletlenül jártunk arra, ugyanis Baranyában is elindult a légi parlagfű-ellenőrzés. 

 

Három éve kapcsolódtunk be a parlagfűvel fertőzött területek felderítésébe az általunk végzett repülési szolgáltatással– mondta el lapunknak Utasi Béla pilóta, aki a Veszprém megyei Tótvázsonyból érkezett a kisrepülőgéppel Pogányba. – A kormányhivatalok földhivatali, mezőgazdász szakembereinek segítségével, a tőlük kapott koordináták alapján szerkesztjük meg a repülési útvonalat, amelyet aztán a kormányhivatal ellenőrével közösen járunk végig. A gyomnövénnyel fertőzött területeket a gépen lévő eszközökön és fotókon is rögzítjük – tette hozzá.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, kiritkult táblarészeken, parlagon hagyott területeken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben és beruházási területeken fordul elő. Míg a kultúrnövények fejlődését visszafogja a most tapasztalható meleg, száraz időjárás, addig ez a szívós gyom mostoha körülmények között is él és virul. Mint azt Csizy Gábortól, a Baranya Megyei Kormányhivatal parlagfű-koordinátorától megtudtuk, az idei évben két alkalommal, augusztus 10-én és augusztus 23-án végeznek légi felderítést Baranyában, amelyek során az egész megyét átfésülik. Minden olyan esetben, ahol a jogszabálysértés megállapítható, növényvédelmi bírságot szab ki a hatóság, amely 15 ezertől akár öt millió forintig terjedhet. 

A bírság mértéke a fertőzött terület nagyságától, valamint a parlagfű-borítottság mértékétől függ. Baranyában sajnos már volt rá példa, hogy a maximális összeget kellett megállapítani – említette Csizy Gábor.

Forrás: Laufer László

Egy gombnyomás

Már okostelefonon is jelezhetjük, ha valahol parlagfüvet látunk, ugyanis a parlagfű-bejelentő rendszer a tavalyi évtől egy applikációval is kiegészült, amelyet androidos és iOS rendszerű készülékekre egyaránt le lehet tölteni. A bejelentés beérkezését követően a kormányhivatal szakemberei haladéktalanul – sokszor már aznap – elvégzik a helyszíni ellenőrzést, és amennyiben a terület parlagfű-fertőzöttsége bebizonyosodik, helyszíni jegyzőkönyvet vesznek fel.

A jegyzőkönyv alapján, jogsértés esetén a kormányhivatal lefolytatja a szükséges eljárást, azaz közérdekű védekezést rendel el, illetve növényvédelmi bírságot szab ki. A földtulajdonosoknak éppen ezért nem érdemes a hatóság intézkedésére várni, célszerűbb még a virágbimbók megjelenése előtt megszabadulni a káros gyomnövényektől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában