Még mindig tudna raktározni nedvességet a talaj

2022.10.04. 16:58

Kedvezőbb körülmények között fejlődhet az őszi vetés

Nagymértékben enyhítették az elmúlt napok esőzései a mezőgazdasági aszályt, de még van mit beszívnia a talajnak. Annyi csapadék még nem esett, amennyi hiányzott a földekből.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján, az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta. Az eső enyhített a mezőgazdasági aszályon, de mivel az idei szárazság miatt több mint 300 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, így még nem jelenthető ki, hogy teljesen megszűnt az aszály. 
Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, belvíz még sehol nem alakult ki, és Baranyában 80-150 milliméternyi csapadék esett, ami nagyon jó, hiszen ezzel az őszi vetések majd biztosabb körülmények között növekedhetnek, de még mindig tudna mit magába szívni a föld.

– A gazdálkodók felkészültek közép- és mélylazítással, hogy ha esik egy kis eső, akkor minél jobban magába tudja szívni a talaj. Mindenki erre törekedett, nem meglepő, hogy nagyon sok gazdatársamat láttam, mélylazítóval, középmélylazítóval dolgozni – mondta a megyei elnök. Ezáltal sokkal több nedvességet tud magába szívni a föld, hogy aztán, amikor ínségesebb az időjárás, a talaj kapilláris csövén a napszakok változásával, feljebb és lejjebb kerül a nedvesség.

Rittlinger József hozzátette, az eső egy kicsit a kukorica betakarítását lelassította, de egyik gazda sem panaszkodott a csapadékra, hiszen erre már nagy szükség volt. Az elvetett és már kikelt repcének biztonság, de hamarosan kezdik az őszi árpa és őszi búza vetését is, annak is jobb a nedves környezet, hiszen így majdhogynem robbanásszerűen ki tud kelni a növény, és még marad vízutánpótlás is a talajban.

Folyamatban van a szója betakarítása

A kukorica harmadát már betakarították, gyenge és közepes terméshozamokkal. A szója betakarítása még az elején tart. A csapadékmentes időszakokat kihasználva folytatódott a kései szóják deszikkálása (a természetes érési folyamatok felgyorsítása). Nagyon sok területen a növény a kezelés után is folyamatosan nedves maradt a sok eső miatt, és még nem tudták betakarítani, de várhatóan már napokon belül nagyobb területeken indul be a munka, a cukorrépa betakarítása pedig október közepére, november elejére várható. Az őszi árpa vetése néhány területen már elkezdődött.

Kevesebb a takarmánykukorica

Az egyik online mezőgazdasági hírportál szerint a tavalyinál is kevesebb lesz az állattenyésztésben létfontosságú takarmánykukorica idei termésmennyisége, mert a rendkívüli aszály drasztikusan csökkentette a betakarítható mennyiséget. A kukoricatermelőket a szárazság már 2021-ben is fenyegette, a csapadékhiány miatt tavaly 6,3 millió tonnás termésmennyiséget takarítottak be. Az elmúlt évtizedekben a hazai kukoricatermés fedezte a belföldi keresletet. Jobb években a 3-4 millió tonnát is megközelítette a kiszállítható árualap, de most egy-két millió tonna behozatalára is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában