Falhoz vágnak az árak

2022.10.31. 17:21

Még igényelhető a lakásfelújítási támogatás, a pécsi építőipari kiskereskedők mégis pangásra panaszkodnak

Már csak két hónapig igényelhető a 3 + 3 milliós otthonfelújítási támogatás. Bár a hajrá vásárlási dömpinget sugallna, a helyi kereskedők épp ellenkezőleg, teljes pangásra panaszkodnak. Talán a csillagászati árak miatt is.

Szűcs Zsolt

Fotó: Pesthy Márton

Miközben a Bankmonitor portál napokban közölt elemzése a december 31-éig igényelhető otthonfelújítási támogatás (OFT) hajrájára hivatkozva arról írt, hogy lakásfelújítási lázban ég az ország, az általunk megkérdezett pécsi építőipari kiskereskedők ezzel szöges ellentétben éppen arra panaszkodnak, hogy az utóbbi hetekben látványosan megcsappant a vásárlási kedv. 

A burkolólapokat, konyhai és fürdőszoba szanitereket, a felújításhoz szükséges építőanyagokat forgalmazó kereskedők úgy vélik, hogy aki az OFT-re alapozta munkálatait, nyilván már az építés hajrájában jár, hiszen a végszámlákat az év utolsó napjáig lehet benyújtani az 50%-os támogatáshoz. Vagyis, akinek csak most jutna eszébe elkezdeni megvásárolni a szükséges anyagokat, eszközöket, különösen, ha ehhez bankkölcsönt is igénybe venne, már biztosan kifutna a határidőből. Főként, ha nem raktárkészleten lévő terméket választana, a globális gyártási láncok belassulása miatt ugyanis az építőanyagok, burkolólapok, márkás szaniterek esetében akár 60–120 napos szállítási határidőkre is számíthatunk. 

A vásárlási lázat nyilván jelentősen hűtik azonban maguk az árak is: az járt jól, aki a 2020 óta élő OFT-lehetőséggel gyorsan élt, az alig két esztendő alatt átlagosan megduplázódtak ugyanis az építőanyagok, eszközök árai.  Az általunk megkérdezett kivitelezők – villanyszerelő, burkoló szakemberek – még nem érzik a piac megtorpanását, igaz lehet tehát, hogy a korábban beszerzett anyagokat sokan még most, az év végi hajrában építtetik, szereltetik be. Az említett áremelkedés egyébként a munkadíjakra is igaz, egy valamire való villanyszerelő, festő vagy burkoló napidíja ma már 50–70 ezer forint, kicsit felkapottabb vállalkozó esetén azonban könnyen ennek a duplája is lehet. 

A panel felújítása is egymilliónál indul 

Mindenkinek mást jelent a felújítás kifejezés. Ha egy átlagos, 50 nm körüli panellakást veszünk alapul, ott a talán legegyszerűbb kategória, a festés-mázolás, a részleges műanyagpadló-csere, és a leginkább elhasználódott kilincsek-zárak, csaptelepek cseréje is egymilliós ártól indul. Ha az áramhálózat vagy a vízvezetékek is javításra, cserére szorulnak, a költségünk máris megduplázódik. 
A harmadik, full-felújítási kategória, amikor mindezeken túl nyílászárócserére szánjuk el magunkat, a konyha és a fürdőszoba újraburkolásával és vadonatúj szaniterekkel, akkor a munkadíjakkal együtt biztos, hogy nem ússzuk meg a számlát ötmillió alatt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában