Új ablak, alacsonyabb rezsi

2022.10.03. 10:27

A redőny jelentőségét nem szabad lebecsülni a hőszigetelés terén

A rezsiváltozások híre azokat is tettre késztette, akiket eddig még az otthonfelújítási támogatás sem. A jelentős kiadásnak számító nyílászárócserével jócskán lefaraghatunk a havi fűtésszámlából.

Fotó: Szakony Attila

Általános jelenség, hogy a nyaralásból hazaérve a legtöbben máris elgondolkodnak a fűtési szezon kihívásain, idén meg különösen, ezt jelezték olvasóink is. Az energiatakarékosság az ingatlan hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével valósítható meg, de a nyílászárócsere sem utolsó a sorban, sőt! Aki új ablakot, ajtót szeretne még idén, arra számíthat, hogy a mai viszonyok között jellemzően a megrendeléstől számított 4–6 héten belül építhető be az új nyílászáró.

Három vagy kettő? 

Az új építésű ingatlanok nagy üvegfelületű nyílászárói ma már kizárólag háromrétegűek, de a régebbi építésű ingatlanok felújításakor anyagi okokból sokan még mindig a kétrétegű nyílászáróra szavaznak. Egyértelmű, hogy a háromrétegűvel jobban jár az ember. 

Az előbbi hőáteresztő képessége (sokáig K értékként élt a köztudatban, manapság az U érték elnevezést használjuk) 0,6–0,8 W/m2K között van, a kétrétegű ablakoknál ez az érték átlagosan 1-1,1 W/m2K. Mindegy, fa- vagy műanyag keretekben gondolkodunk, mert a fa természetes légáteresztő képessége a hőátbocsátás szempontjából nem mérvadó: az üvegfelület jóval nagyobb, mint a tok. Apropó, tok! A tok fém alapanyagú vasalatokat tartalmaz, ne csodálkozzunk, ha a nyílászáró ősszel újabb áremelés áldozata lesz.

A kisebb ablak drágább? 

Sokan azzal is igyekeznek spórolni, hogy csökkentik az ablak méretét, de Csanádi Norbert, a nyílászárókra is szakosodott Alino Plusz Kft. ügyvezetője szerint ez felesleges. 

– Attól nem lesz kevesebb a kiadás, ha a korábbi nyílászáró méretét csökkentjük, hiszen a falazásnak is van költsége, ezért a pénzt tekintve máris ott vagyunk, mint az eredeti méretű, nagyobb nyílászáróval, sőt, átlagosan másfélszer annyiba kerül. A kisebb munkákra nehezebb kőművest találni, és ha sikerül is, drága lesz – mondta el a szakember, aki saját tapasztalatát is megosztotta az Ingatlanbazár olvasóival. „Kádár-kocka” házát leszigetelve, teljes nyílászárócserével majdnem egyharmadával csökkentette gázszámláját. 

Két fok pluszt jelent 

A redőny jelentőségét sem szabad lebecsülni: átlagosan 2 fokot jelent a lakás hőmérsékletében, állítja a szakember. Nem a redőny szigetel, hanem a redőny és az ablak közötti levegő, az így kialakult légkamra szigeteli az ingatlan nyílászáróit. Az alumíniumredőny hatásfoka még a műanyagénál is jobb, egy Celsius-fokkal. De nem csak ezért érdemes ebbe befektetni: az alumíniumredőny betörésbiztos, és rendeltetésszerű használat mellett örök életű. Igaz, az eddig is borsos árú termék az alapanyag drágulása miatt most még többe kerül. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában