Az áremeléssel a szokások is változnak

2023.01.07. 10:40

Piaci körkép: a családi kasszához igazodik a vásárlás

A piaci árakat is elérte az áremelkedés, egyes gyümölcsök, zöldségek kilója 200–350 forinttal kerül többe, mint tavaly.

Zs. J.

Változnak a bevásárlói szokások, mondta egy középkorú férfi péntek délelőtt a pécsi vásárcsarnokban, mikor egy helyi zöldségárustól egy-egy paprikát, paradicsomot, két szem burgonyát és egy vöröshagymát pakolt a bevásárlókosárába. Mint megemlítette, emelkedtek az árak, így a családi kasszához igazítja a vásárlást, de nemcsak a piacon, hanem az élelmiszerboltokban is.

– Most már darabra vásárolunk. A feleségem megmondja, pontosan mire van szüksége. Például egy darab paprikára, paradicsomra, pár szem krumplira, négy zsemlére, kiflire, két tarjaszeletre, egy szál kolbászra, én pedig az asszony kívánságát precízen teljesítem – tette hozzá a középkorú férfi.
A pénteki piaci bejárásunk után megnéztük az egy évvel korábbi lapszámunkban, hogy januárban mennyiért lehetett vásárolni a pécsi csarnokban. Az akkori értékeket összehasonlítottuk az ideivel, és ebből is kitűnik, hogy a zöldségek, gyümölcsök árának többsége kisebb, nagyobb mértékben emelkedett. Például egy kiló burgonyáért tavaly januárban 250–299 forintot fizettünk, most ugyanez a mennyiség 100–150 forinttal lett drágább, a vöröshagyma közel 100, a káposzta 150, a zöldséggyökér 200 forinttal kerül többe, míg a kelkáposzta, lila hagyma ára a tavalyihoz képest nem változott. A déligyümölcsfronton jelentősebb ár­drágulást tapasztaltunk. A citrom kilójáért 300–450, a banánért 250–350, a mandarinért és a narancsért 250–450 forinttal fizetünk többet, mint tavaly. A piaci bejárásunkkor azt tapasztaltuk, hogy a vásárlók egy része először körbejárja a csarnokot. Nézelődik, árakat hasonlít össze, és utána ott veszi meg azt árut, ahol olcsóbban kínálták.

Különlegességeket is láttunk a csarnokban. Egyre több helyen kapható csicsóka, amiből, mint megtudtuk, sokan főzeléket, krémlevest készítenek, de volt olyan eladó, aki szerint nagyon jó nyersen is. A másik különlegesség egy olasz paradicsomfajta volt, a San marzano, aminek kilójáért 1290-et kértek. Erről a hosszúkás paradicsomfajtáról a szaklapok azt írták, hogy a legtöbb paradicsomos olasz ételhez ezt a fajtát használják Olaszországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában