Betétdíj: laposra taposva?

2023.04.14. 14:42

Jövőre jön a kötelező üvegvisszaváltás, de még kérdőjelekkel

Jövő januártól megújul, jelentősen kibővül az italosüvegek, műanyag palackok mai visszaváltási rendszere. A már közzétett elképzeléseket kritizáló zöldek szerint ugyanakkor problémás, hogy a terv csak az újra nem tölthető palackokra vonatkozik.

Szűcs Zsolt

Fotó: AS

Az idősebbek még emlékezhetnek a műanyag palackok korát megelőző üvegvisszaváltási rendszerre, amikor a tejestől a sörös-, boros-, lekváros- és befőttesen át az uborkásüvegig minden gyűlt a spájzokban, majd a gyerekeknek zsebpénzt ígérve egy-két havonta visszakerült a boltokba. Aztán kicsit kopottasan ugyan, de kitisztítva és újratöltve megint a polcokra került. 

A PET (polietilén-tereftalát, hogy egyszer teljes nevén nevezzük)-palackok gyors térhódításával aztán leáldozott e rendszernek, ahogyan keretes írásunkban részleteztük, mára alig néhány fajta üveget, és azt is csak önkéntes rendszerben hasznosítanak, azaz töltenek újra. A többi megy a kukába, jobb esetben a szelektív gyűjtőkbe.

A jövő januártól bevezetendő újítás szerint a vásárlókat teszik érdekeltebbé a tényleges szelektív gyűjtésben azzal, hogy (a tejesek kivételével) minden hat liternél kisebb üveg, fém és műanyag italtermék csomagolását kötelező lesz visszaváltani, egységesen 50 forintért, de a mai állás szerint csak a palackok eredeti állapotában, azaz nem összetaposva.

A rendszer szereplői a kiterjesztett felelősség körében a gyártók lesznek, míg a visszaváltás folyamatát az állami hulladékkezelési koncesszor, a Mol MOHU felügyeli majd.

Az első pillantásra valóban csak haszonnal járó új rendszer főként zöld civil kritikusai viszont azt fájlalják, hogy a mai állás szerint ez csak az úgynevezett egyutas, azaz nem újra felhasználható csomagolóanyagokra vonatkozik. Amelyeket ugyan más módon újrahasznosítanak, ám összességében mégis sokkal több hulladékot generálnak, mint a többutas, tehát üvegpalackok esetében többször újratölthető és újra forgalomba hozhatók. 

Bár a vonatkozó kormányrendelet már nyilvános, ám a most meghirdetett társadalmi egyeztetés még formálhatja – érdemleges visszajelzések esetén. 

Önkéntes betétdíj: sörös, boros

A mai, önkéntes visszaváltási rendszerben leginkább bizonyos fajta sörös- és borosüvegek a betétdíjasak. Az ismert multik közül egyedül az Aldi nem forgalmaz betétdíjas termékeket, az összes többi nagy lánc kínálatában megtalálhatjuk ezeket. Szinte mindenütt automatákban gyűjtik őket, és nem készpénzt kapunk értük, hanem a boltban levásárolható kupont. 

A betétdíjak az áruházak között jelenleg nagyjából hasonlóak, ugyanakkor fajtánként nagy szórást mutatnak. Leginkább a sörösüvegek visszaváltási díja egységes, szinte mindenütt 25 forint. A szörpök 90–100, a likőrösüvegek 40 forint körüli árakon válthatók vissza. Borosüveg viszont márkától és formától függően szerepel a listán 10 és 150 forintért is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában