Bama.hu videó

2023.06.30. 07:00

Izomból indulhat az uborka kovászolása (videó)

A piac egyik slágere ezekben a napokban a kovászolni való uborka – egy tuti receptet mutatunk hozzá!

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A meleg nyári napok egyik kedvelt, házilag is könnyen előállítható finomsága a kovászos uborka. S hogy hogyan készült az első? A szakértők szerint a szlávok csináltak először sós lé felhasználásával savanyú uborkát, vagyis ők lehettek a feltalálói a kovászos uborka elődjének is. 

Sokan sokféleképpen készítik a kovászos uborkát – egy receptet most mi is adunk. Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát. Ezután bepakoljuk a háromliteres befőttesüvegbe, rádobáljuk a fokhagymát (három nagy fej), kaprot, felöntjük két liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret. Az üveget kistányérral lefedjük, és három napra kirakjuk a napra. 

De hogy ne csak az uborkáról essen szó: a baranyai piacokon már bőven kapható a másik kedvenc zöldség: a paradicsom. Korábban elég drága volt, ezerötszáz-kétezer forintért árulták kilóját, de most már az ára kezd mérséklődni. Amikor szétnéztünk, a pécsi piacon mórahalmit és szigetvárit kínáltak leginkább.
A gyümölcsök közül a magyar kajszi, a cseresznye és a meggy dominál, de már több helyen lehet venni sárga- és görögdinnyét, ami azért még külföldről származik. Magyarország az ötödik legjelentősebb európai görögdinnye-termelő ország, Spanyolország, Olaszország és Görögország, Románia után következik – de egyelőre még késésben vagyunk, a hazai dinnyére még várni kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában