Elindult a roham

2023.08.02. 07:00

Már keresik a kiadó lakásokat a leendő egyetemisták

Most, hogy kihirdették a felvételi ponthatárokat, a lakáskeresés igen nagy iramban kezdetét vette. A diákok igyekeznek lecsapni a legjobb kiadó ingatlanokra az egyetemi városokban, köztük Pécsen is.

Czeczon Enikő

Fotó: Unger Tamás

Az idei nyár elején 15-20 százalékkal több lakás volt kiadó, mint tavaly – azokat a városokat tekintve, ahol felsőfokú oktatás folyik. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által kiadott sajtóközleményben olvashatunk arról, hogy a bérleti díjak mellett az ingatlanok kínálata is megnőtt a KSH-ingatlan.com júliusi adatai szerint. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb távon csökkenjen a lakbérek emelkedésének üteme. De a ponthatárok kihirdetésével a kereslet megugrik az egyetemi városokban, hiszen a felvettek csak ekkor kezdenek lakást keresni a következő évekre. 

A témában a Selling Pécs ingatlanosával, Gölöncsér Enikővel beszélgettünk, aki elmondta, hogy a ponthatárok kihirdetése után tényleg nagyon megnőtt a kereslet a kiadó lakásokra, főleg a külföldi diákok körében. 

– A hallgatók általában nagyobb lakásokat, két- vagy háromszobás albérleteket keresnek külön nappalival, aminek az oka általában az, hogy többen költöznének össze

 – tájékoztatott minket az ingatlanos szakember. 

A lakások kiválasztásában fontos szerepet játszik a helyszín. Mindenképpen belvárosi, egyetemvárosi, uránvárosi – főleg a Mecsek Áruház környéke – albérleteket keresnek, amik könnyen elérhetők gyalogosan, biciklisen vagy tömegközlekedési eszközzel. 

– A kereslet a tavalyi évhez képest mondhatni, hogy talán egy kicsit érezhetően nagyobb, de általában mindig ebben az időszakban van a nagyobb roham az albérletekért. A kiadó lakások árban 150 és 250 ezer forint között helyezkednek el. Ez alatti árú albérlet elenyésző, ha vannak is 150 ezer alatti kisebb lakások, azok általában egy- vagy másfél szobásak. Vannak nagyobb árkategóriájú lakások is, amelyeknek a bérleti díja 300 ezer forint. Ez már luxuskategória, és szűkebb környezet keresi, de erre is van igény – informált minket Gölöncsér Enikő. 

A diákok főképpen a szépen bebútorozott, teljesen gépesített, felszerelt lakásokat keresik, azok között is inkább azokat, amelyek fiatal, modern bútorokkal vannak berendezve. A tulajdonosoknak is azt szokták ajánlani a Selling Pécsnél, hogy a berendezésnél a letisztult stílust részesítsék előnyben, mert az mindenkinek tetszik. 

Beszélgetésünk során kitértünk a magyar diákok albérletkeresésére is, amivel kapcsolatban az ingatlanos így nyilatkozott: 

– A magyar diákok közül sokan inkább kollégiumokban szállnak meg, ha tudnak. De az októberi, novemberi hónapban rajzolódik ki teljesen, hogy ki az, aki marad kollégiumban és ki az, aki elköltözik. Ekkor szokott még egy nagyobb keresleti hullám lenni, de aki tud, először kollégiumba megy, bár már az sem olcsóbb, mint egy albérlet 

– tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában