Fogyasztóvédelem

2023.08.26. 13:20

Sok gondot okozhat a vízdíjtartozás a vevőnek

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Teknős Miklós

A vízdíjtartozásokkal kapcsolatban az ingatlan adásvételekor is adódhat probléma, hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület. Tapasztalataik szerint, ahogy az elmúlt években is jellemző volt, úgy továbbra is visszatérő fogyasztói probléma, hogy a hatályos jogszabály – azaz a 2011. évi vonatkozó törvény – alapján a víziközmű-szolgáltató nem kötelezhető a közüzemi szerződés megkötésére az ingatlan tulajdonosával, amíg a fogyasztási helyen tartozás áll fenn. Erről a tartozásról azonban az adásvétel előtt az érintettek nem tudnak meggyőződni, adatvédelmi szabályok miatt. 

– A közszolgáltató akkor hajlandó megkötni a szerződést, ha az előző tulajdonos, vagy az új vevő a tartozást kiegyenlíti, a tartozást felhalmozó fogyasztó helyett

 – hangsúlyozza az egyesület. Egyúttal kiemelik, hogy ha valaki hasonló problémával szembesül, forduljon az hozzájuk segítségért, tanácsért, a szervezet honlapján található elérhetőségek valamelyikén.

A Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület a fogyasztók jogérvényesítését elősegítő tanácsadó irodát Pécsett, az Apáca u. 15. szám alatt, a földszint 7. számú helyiségben változatlan körülmények között működteti a 2023. évben is. Fontos tudni, hogy az egyesület hatósági jogkörrel nem rendelkezik, így panaszügyek kivizsgálására, annak eldöntésére, vagy állásfoglalás kiadására nem jogosult. A hozzájuk forduló fogyasztóknak ingyenes segítséget nyújtanak a kereskedelem és szolgáltatás területén jelentkező vitás ügyek intézésében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában