Bama.hu videó

2023.09.22. 17:04

Az alma múltjára minden gyümölcs irigykedhet - videó

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – szól a mondás, de eszünkbe juthat az a jelenet is az „És megint dühbe jövünk” című filmből, amikor Terence Hill kártyázás közben belenyúl egy zacskóba, elővesz egy almát, beleharap és azt mondja: „Minden nap egy alma és a doktor alma.”

Czeczon Enikő

Az alma nem egy fajtája fellelhető a boltok, a piacok, így a pécsi vásárcsarnok asztalain is, főleg most, hogy beköszöntött az időszaka. Ottjártunkkor magunk is elcsodálkoztunk azon, mennyi fajtát kínálnak az árusok – abban azonban mindegyik megegyezett, hogy egytől egyig csábítóan nézett ránk a pultokról.  
Nem túlzás azt mondani, hogy az alma egy igazi csoda, ráadásul nem csak egy gyümölcs, hanem szimbólum is. Szerepel mitológiákban, a Bibliában, de Tell Vilmost, vagy éppen az egyik vezető szoftvercéget is említhetnénk vele kapcsán. Fogyasztása közben C-, B-vitamin, magnéziumot, vasat, káliumot, különféle foszfátokat és savakat juttatunk szervezetünkbe. Jótékony hatással van az emésztésre, az agyműködésre és még sorolhatnánk.

Ha már alma és ősz, akkor muszáj elkészíteni a fahéjas bundás almát. Elsőként hámozzunk meg három darab almát, távolítsuk el a magházat, és vágjuk vékony karikákra – csepegtessünk rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg. Ezután két tojást felütünk egy tába, egy teáskanál cukrot, egy csipet sót és fahéjat adunk hozzá. Elkeverjük, majd hozzáadunk másfél deciliter tejet és ugyanennyi szénsavas ásványvizet, majd annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk. Az almaszeleteket először külön lisztben forgassuk át, majd a palacsintatésztában, és tegyük az olajba. Süssük meg mindkét oldalát szép aranybarnára, majd a forrón kivett almaszeleteket hempergessük meg cukros-fahéjas keverékben. Nem kell izgulni: egyetlen egy sem fog maradni másnapra. 

Az alma, ahogy a fentiekből is kiderült, az ősz, vagy talán még inkább az indián nyár egyik legkedveltebb gyümölcse – bátran válogassunk tehát az árusító helyeken, gyaníthatóan egyszer sem fogunk hibázni, akármilyen fajta mellett is tesszük le a voksunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában