Pécs a harmadik legdrágább

2023.10.04. 20:00

A tulajdonosok és a bérlők is jól járnak a cserével

Pécsett jelenleg átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta az albérletért, amivel a baranyai megyeszékhely a vidéki egyetemi városok között a dobogós harmadik helyet tudhatja magáénak Debrecen és Győr után.

Balikó Gergely

Fotó: Nagy Gábor

 A Dunántúli Napló által megszólaltatott ingatlanszakértő szerint egy bérbeadási céllal vásárolt pécsi lakás ára akár előbb megtérülhet, mint egy fővárosié.

A tavalyihoz képest idén országosan jelentősen – 12 százalékkal - nőttek az albérletárak. Ez a tendencia augusztusban stagnálásra váltott, azonban a vidéki egyetemvárosokban – köztük Pécsett – ez a fajta lassulás kevésbé érezhető – fejtette ki munkatársunknak Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Ismertetése szerint jelenleg Debrecenben 200 ezer forint, Győrben 180 ezer az átlagár, Pécsett pedig 150 ezer, amellyel a vidéki egyetemvárosok között a baranyai vármegyeszékhely a harmadik helyet foglalja el e tekintetben, rögtön utána pedig Szeged következik 140 ezer forinttal. Balogh László kiemelte azt is, hogy a pécsi átlagár július óta 10 ezer forinttal nőtt.

A dél-dunántúli régióban júliusról augusztusra 2,3 százalékkal drágult a bérleti díj, ami főképp a pécsi árak emelkedésnek köszönhető. A régióban 2015-höz képest az albérletárak duplájára nőttek, ami  az országos átlag feletti értéket jelent, megelőzve a fővárost is – így a szakértő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy zárul az albérletár-olló Budapest és a többi nagyváros között. Azaz – mutatott rá a szakértő – lehet, hogy egy pécsi ingatlanbefektetés többet hozhat a konyhára, mint egy fővárosi.

A legnagyobb ingatlanoldalon elérhető hirdetések szerint Pécsett jelenleg 273 lakás és ház keres bérlőt jelenleg. Balogh László ennek részleteiről közölte: a panellakásokért a legfrissebb adatok alapján havonta 130 ezer, a téglaépítésűekért pedig 180 forintot kérnek. Azaz előbbiek majdnem harmadával olcsóbbak.

Ugyan a pécsi kiadó piacon kertes ingatlanból nincs túl sok, de azok 200 ezer forint feletti áron mennek. A sor- és ikerházak átlagos havi bérleti díja 220 ezer forint, a családi házaké pedig 390 ezer – számolt be a gazdasági szakértő.

Habár a nem pécsi egyetemisták optimális esetben már augusztusban tudják, hogy hol fognak lakni a következő időszakban, az október jellemzően kisebb átrendeződések ideje, amikor lakótársak közül egyesek új bérlemény után néznek valamilyen okból. Igaz, ez a bérbeadókat kevésbé érinti, nem úgy mint az ezt megelőző egy-két hónap.
Balogh László ennek részleteiről elmondta: júliusban és augusztusban nemcsak az egyetemre frissen felvett diákok keresnek kiadó lakást, hanem a tulajdonosok is tudják, ilyenkor érdemes piacra dobni ingatlanjaikat, mert ekkor nagyon könnyen és viszonylag jobb áron tudják kiadni lakásaikat.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy ilyenkor járnak le az egy évvel korábban általában egy esztendőre megkötött bérleti szerződéseket. Ebben az időszakban nemcsak a tulajdonosok nézik, hogy mennyit lehet emelni adott esetben, hanem a bérlők is körbenéznek szebb, jobb, vagy olcsóbb lakásokért. A szakértő szavai szerint ezt az ingatlanszakmában „albérletkeringőnek” nevezett jelenséget azért nem bánja senki – se a bérlő, se a bérbeadó – mert aki elköltözik, annak jó oka van rá, a tulajdonos pedig drágábban tudja piacra dobni ingatlanát.

– Pécsett, ahol 140-ről 150 ezerre nőtt az átlagos ár, abszolút ez a tendencia látszik – fogalmazott Balogh László jelezve, hogy ugyanebben az időszakban az átlagos havi albérletár Budapesten 240-ről 235 ezerre csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában