Csomagolásmentes bolt

2023.11.22. 14:00

A Zöld Blokk volt az első ilyen üzlet Pécsen, de most bezárják

Öt év működés után bezár a kertvárosi Zöld Blokk csomagolásmentes bolt, amely annak idején Pécs első ilyen jellegű üzlete volt. Az ok egész egyszerűen az, hogy nincs elég vásárló.

Rajnai-Zsíros Krisztina

2019. január 10-én nagy reményekkel nyitott meg Pécsen az első csomagolásmentes bolt, Niczuly Enikő és Bartal Gábor vezetésével. Azután több csomagolásmentes bolt nyitásával is próbálkoztak vállalkozók a baranyai vármegyeszékhelyen, de hamar be is zártak. A Zöld Blokk törekvéseit egyébként díjjal is jutalmazták, 2020-ban megkapta a Made in Pécs díjat: egy zöldebb Pécsért kategóriában. Ez az elismerés annak idején büszkeséggel töltötte el a házaspárt, hiszen jól jelezte, hogy számon tartják őket a városban, emellett sok erőt is adott a folytatáshoz, minden körülmények között. A kertvárosi üzlet már csak november 25-ig várja a vásárlókat, megszűnésével Pécsen már csak a Forrás üzletházban található Magaméri Shop csomagolásmentes bolt marad elérhető. Bartal Gábor elmondta, a vásárlóikat oda irányítják, hátha egy bolt megállhat a talpán a városban. 

– Sajnos nem sikerült kialakítani a vásárlói réteget. Öt év után kijelenthetem, hogy erre nincs igény – mondta szűkszavúan az üzlettulajdonos. Mint hozzátette, számukra ennek ezzel vége, vállalkozással valószínűleg nem fognak ezután próbálkozni. 

A környezettudatos szemlélet eközben teret hódít Magyarországon. A jócskán megemelt csomagolási díjakkal már a multikban is arra ösztönzik a vásárlókat, hogy ne az egyszerhasználatos műanyag zacskókat használják, így már csak a spórolás miatt is érdemes – például a pékáruhoz – vászonzsákot használnunk. Az ökotudatos szemlélet jellemzően a fiatalokat, kisgyermekes anyukákat foglalkoztatja aktívan, hiszen a gyermek születésekor szembesülnek azzal, hogy csak az eldobható pelenkákkal, vagy a nedves törlőkendőkkel mennyi szemét keletkezik. Ráadásul ezek az anyagok több száz év alatt bomlanak le. 

Itthon az elmúlt években számos csomagolásmentes bolt nyílt, számuk 80-ra tehető, de a legtöbb tiszavirág életű. Rájuk – a szűk vásárlói réteg miatt – halmozottan hatott a járványhelyzet, a magas energiadíjak, a nyersanyagárak emelkedése és a vevők árérzékenysége. 

Éhezzük a pozitív híreket, de el már nem megyünk vásárolni

A hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat bemutató Humusz Szövetség egy tavalyi cikkében úgy fogalmazott: „Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott az ökológiai válság, a közbeszédben is többet szerepelnek a környezeti problémák, pl. klímaváltozás, műanyagszennyezés. A sok negatív hír mellett természetes, hogy éhezzük a pozitív fejleményeket, így örömmel olvassuk pl. újabb csomagolásmentes boltok megjelenését. A probléma csak az, hogy el már nem megyünk vásárolni. Ennek több oka is van. Először is van egy fizikai korlátja, mert kontraproduktív órákat autókázni egy csomagolásmentes vásárlásért. Gondolhatnánk, hogy ezen segíthet az, ha több ilyen üzlet nyílik. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy még egy olyan nagyvárosban is, mint Budapest, egyszerűen nincs annyi vásárló, hogy több boltot fenntartson, csak egymás elől viszik el a vevőket.” 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában