Rövidesen eldől, ki nyeri el a megbízást

2023.11.24. 11:30

Több cég is megépítené a mohácsi Duna-hidat

Csütörtökön járt le a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó úthálózat megépítésére kiírt pályázat ajánlattételi határideje.  Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, a Mohács 500 program miniszteri biztosa lapunknak nyilatkozva - a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szigorú szabályokra tekintettel - annyit mondott, több ajánlat érkezett, a kivitelező kiválasztását célzó bírálati eljárás tavasszal zárulhat le.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Egyre reálisabbnak tűnik az Orbán Viktor által februárban felvázolt forgatókönyv, mely szerint "ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük."

A paksi beruházás jól halad, várhatóan jövő nyárra elkészül, s ugyancsak esély van arra, hogy 2024-ben a mohácsi építkezések is elkezdődjenek.

Utóbbi tekintetében fontos határidő járt le csütörtökön, addig nyújthatták be ugyanis ajánlataikat a híd és a csatlakozó úthálózat megépítésére vállalkozó cégek.

Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, a Mohács 500 program miniszteri biztosa lapunknak nyilatkozva - a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szigorú szabályokra tekintettel, amelyek természetesen őt is kötik - annyit mondott, több ajánlat érkezett, ami a verseny szempontjából előnyös.

A nemzeti oldal képviselője megjegyezte, a kivitelező kiválasztását célzó bírálati eljárás tavasszal zárulhat le.

Az ajánlati felhívást átböngészve azt találtuk, hogy a döntésre az ajánlattételi határidőtől számítva alapesetben 60 nap áll rendelkezésre, ami két hónappal meghosszabbítható. Ilyen nagyságrendű, minden bizonnyal több százmilliárdos beruházás esetében ez utóbbi szinte borítékolható, így várhatóan 2024 márciusára dőlhet el, melyik cég végezheti el a munkát.

Az értékelés szempontjai egyébként igen szerteágazók, többek között vizsgálják a cégek és az ott dolgozók alkalmasságát, szakmai tapasztalatukat, a vállalkozások pénzügyi és gazdasági megfelelését, persze fontos szempont a legjobb ár-értékarány  is.

Miután az engedélyes kiviteli tervek rendelkezésre állnak, ha meglesz a kivitelező, kezdődhet az építkezés.

Értesüléseink szerint hazai, költségvetési forrásból finanszírozzák a beruházást, így az elindításának nem függvénye, kapunk-e pénzt Brüsszelből, s az sem, hogy mikor.

A kiírás szerint az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése.

A munkák mindenütt lényegében egyszerre kezdődnek meg, a teljes befejezésre pedig a szerződés aláírásától számított ötven hónapja lesz a megbízást elnyerő cégnek.

Az 57-es főút M6-os autópályától Mohácsig, az újvárosi körforgalomig vezető szakaszát kétszer kétsávos úttá alakítják át, erre azonban mindössze 21 hónapja lesz a kivitelezőnek, azért, hogy így a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára, 2026-ra már befejeződjön az építkezés a csatatér északi peremén, s munkagépek, forgalmi korlátozások ne zavarják a közlekedést, a méltó emlékezését.

Itt tehát a jelenlegi 2x1 sávos 57-es utat 2x2 sávos, osztott pályás főúttá építik át az említett újvárosi körforgalomtól az M6 autópályáig, arra le- illetve felhajtani kétsávos turbó körforgalomban lehet majd.

Mohács határától a hídig az építkezés befejezéséig szintén kétszer kétsávos út épül 2,7 kilométer hosszan a meglevő önkormányzati út nyomvonalán, annak elbontása után.

A szakaszon egy közút és iparvágányok felett futó két híd is épül, valamint egy kerékpáros aluljáró is a projekt része.

A Duna felett két ártéri és egy mederhíd készül, összesen 756 méter hosszúságban, szintén 2x2 sávos, osztott pályás útként épül, kerékpárút átvezetéssel.

A szigeti oldalon, Csátalja közelében az 51-es főúttól induló új, csaknem 20 km-es, 2x1 sávos utat építenek (amely a későbbiekben 2x2 sávos autóúttá fejleszthető) Újmohácsig. Ehhez az 51-es út kiinduló pontjában és Sárhát közelében körforgalmat is kialakítanak, míg Újmohácsnál csomópont készül 2x2 sávos, osztott pályás kialakítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában