Fenntartási költség

2023.12.28. 07:00

Egy év alatt 25 ezer forinttal drágultak az albérletek

Egy év alatt 25 ezer forinttal nőtt Pécsett a kiadó lakások és házak bérleti díja – derült ki a legnagyobb ingatlanos oldal a Dunántúli Naplónak elküldött év végi összesítéséből, amely szerint a baranyai vármegyeszékhelyen az átlag bérletár jelenleg havi 145 ezer forint.

Balikó Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Mint az ingatlan.com elemzéséből kiderült, tavaly december ez az összeg pontosan 25 ezer forinttal volt kevesebb, azaz akkor 120 ezer forint volt. Az oldal vezető gazdasági szakértője, Balogh László lapunknak úgy értékelt, hogy az elmúlt egy évben hullámzó volt az albérletpiac. 

Kifejtette: az év első hónapjait drágulás jellemezte, amiben szerepet kapott, hogy sokan a tervezett lakásvásárlásukat a magas kamatok és a megugró mindennapi kiadások miatt elhalasztották és bérelt ingatlannal oldották meg a lakhatásukat. 

Majd – folytatta a szakember – a bizonytalan gazdasági környezet miatt kevesebben léptek ki az albérletpiacra, emellett a befektetési célú vásárlások is alacsony szinten maradtak.

Balogh László emellett egy érdekes tendenciára is felhívta a figyelmet, amely szerint a korábbi évekkel ellentétben az idén már a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt felélénkült a piac, kulcskérdést jelentettek a fenntartási költségek, emellett az albérletet keresők számára az idő lényeges tényező. „Azaz, hogy milyen gyorsan találnak maguknak albérletet” – közölte hozzátéve, hogy az albérletárak emelkedését elsősorban a jövedelmek növekedése teszi lehetővé, az infláció enélkül ugyanis csak kisebb mértékben van hatással a piacra. Álláspontja szerint inkább a két tényezőből adódó reálkeresetek alakulása befolyásolja a bérleti díjak változását. 

A konkrét számokra térve beszámolt arról, hogy oldaluk adatai szerint a december közepére jellemző kínálat alapján Pécsen az átlagos bérleti díj 145 ezer forint. Összehasonlításként közölte, hogy a vármegyeszékhelyek közül Győrben a legmagasabb az átlagos bérleti díj, 200 ezer forintot tesz ki. Utána következik Debrecen és Székesfehérvár 188 és 178 ezer forinttal. A legolcsóbb pedig Salgótarján 80 ezer forintos összeggel. Ezek szerint a baranyai vármegyeszékhely az abszolút középmezőnyben helyezkedik el. 

Havi 1,1 millióért is kínálnak ingatlant

Cikkünk elkészültekor a szóban forgó ingatlanos oldalon 270 bérleményt kínáltak kiadásra a baranyai vármegyeszékhelyen. A legolcsóbb lehetőségként önálló lakást nem, csupán két kiadó szobát találni havi 50 ezer forintért. Tapasztalataink szerint az önálló lakások közül 90 ezer forinttól mutatkozik nagyobb kínálat, de azok között is jellemzően 40 négyzetméter alatti lakásokat találni. A 120 ezer forint környékén kínált ingatlanok elhelyezkedéstől függően 40–60 négyzetméteresek. A két legdrágább ingatlan közül egy új építésű, 115 négyzetméteres mecsekoldali lakás havi 2500 euróért, azaz több mint 950 ezer forintért várja bérbevevőjét. A jelenlegi kínálat szerint a legdrágább opció egy, a történelmi belvárosban található 500 négyzetméteres ház, amelyet havi 1,1 millió forintért hirdetnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában