Jubilál a diagnosztikai központ

2024.01.19. 17:30

A PDK úttörő szerepet játszott az orvosi képalkotásban

Az 1990-es évek elején tapasztalt lakossági és társadalmi igény a modern képalkotó vizsgálatok - CT és az MRI - iránt és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány volt az oka a Pécsi Diagnosztikai Központot létrehozásának.

Tóth Viktória

Fotó: Csortos Szabolcs

A központ az elmúlt évtizedekben a dél-dunántúli régiónak vezető szereplője volt a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében. A PDK 2019-óta teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatják vissza. 

Az intézmény fennállásának 30 éves jubileumi ülését január 19-én a PTE Általános Orvostudományi Karán tartották. A pécsi képalkotó modell felkeltette a Magyar Tudományos Akadémia, az Egészségügyi Államtitkárság és az Országos Kórházi Főigazgatóság figyelmét is. Freund Tamás, az MTA elnöke videóüzenetben köszöntötte a vendégeket. Felelevenítette, hogy itt zárták le az első - és nyitották meg a második - Nemzeti Agykutatási Programot.

– A pécsi modell abban is példás, hogy megszerezték, és máig megőrizték az egyetem, az orvosi szakmák, az állam és a betegek támogatását

 – mondta az elnök. – A központ sikerének titka az, hogy fő törekvése mindmáig a betegellátási, oktatási, klinikai és alapkutatási tevékenységből származó közhaszon maximalizálása volt.

Bódis József, a PTE kuratóriumi elnöke kiemelte, fontos, hogy a központ továbbra is ugyanolyan minőségben és ugyanolyan programokkal tudjon tovább működni. Hiszen ez az intézmény, a klinikum és a pécsi és a Pécs környéki, valamint bizonyos esetekben az ország betegeinek az érdeke.
Majd Miseta Attila rektor után Sebestyén Andor, a KK elnöke és Nyitrai Miklós, az ÁOK dékánja tartott köszöntőt. 

A Parkinson-kór is terítékre került

A PDK szervezeti történetét Dóczi Tamás ügyvezető mutatta be, majd a központtal együttműködő orvosok, kutatók tartottak előadásokat. Téma volt az MRI vizsgálatok szerepe az epilepsziában és a normális agyi működések megértésében. Beszéltek a Parkinson-kór megelőzéséről és kezeléséről, a regionális stroke hálózat kialakításáról és az agyi képalkotó eljárások jelentőségéről a pszichiátriai betegellátásban. Érintették a mentális fáradtság és a koronavírus után visszamaradó neurológiai elváltozások vizsgálatát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában