Automaták már vannak

2024.01.13. 07:00

Hiába keresünk még új PET-palackokat

Már a tavalyi év második fele óta lépten-nyomon hirdetik: a PET-palackok 2024 januártól visszaváltási díjas rendszerben fognak működni. Az automaták már a helyükön, ám újfajta palackot elvétve lehet csak kapni.

Tóth Viktória

Új italcsomagolás visszaváltási rendszer van érvényben hazánkban 2024 januárjától. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. már múlt októberben közleményt adott ki arról, hogy idéntől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a REpontokon. Aztán ezután nemsokkal Áder János korábbi köztársasági elnök bejelentette, hogy január 1. helyett július 1.-től lesz kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot feltüntetni a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon. Eszerint a boltok polcain 2024 elejétől párhuzamosan elérhetőek a betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek, és a korábbi palackok.

A rendszer elindulását mi is kíváncsian várjuk, így az elmúlt napokban több baranyai bevásárlóközpontba, boltba is ellátogattunk, új matricás PET-palackokat keresve. Az üdítős polcokat többször körbejártunk, nézegettük az italokat - a legnépszerűbbeket, amikből valószínűleg a legtöbben vesznek többször is - ám nem találtunk egyetlen egy ilyen palackot sem. Sokan kartonszámra veszik a flakonos vizeket, ebből nagyon nagy a fogyás, de ezek között sem volt újfajta. Megnéztük az alkoholos italokat, alumínium dobozokat is. Itt sem jártunk sikerrel.

Csomagolás visszaváltó pontokat azonban már tavaly, Baranya vármegyében is telepítettek nagyon sok élelmiszeráruházban. Ezek azóta is ott állnak, használatlanul. A pécsi Konzumban lévőn például ráragasztott felirat hirdeti: üzemen kívül. S egyetlen másik REpont környékén sem láttunk mozgást, nem váltott vissza senki semmit. Vármegyénkben tehát még várat magára az új rendszer elindulása.

A MOHU korábbi közleménye alapján egyébként az új csomagolásban lévő termékek értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza. A 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolások (műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok) vesznek részt a rendszerben. Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat a palackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU szabályozás pedig előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a pet palackok visszagyűjtési arányának.

Ezekre figyeljünk a visszaváltásnál!

A flakonok visszaváltásának is megvannak a szabályai. Első és legfontosabb dolog, hogy a régi palackokon nem lesz rajta a visszaváltható vonalkód, így azokat nem fogja tudni az automata visszaváltani. Csak a sértetlen állapotú csomagolást tudja beazonosítani az automata, így összenyomni nem szabad a dobozokat. A visszaválthatóság mobil applikáció segítségével is ellenőrizhető. A palackok ellenértékét az automata utalvány formájában is ki tudja nyomtatni, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Az applikációban a regisztrált ügyfél azonosíthatja is magát, a visszaváltási díjat pedig jóváírják a bankszámláján. Illetve a díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában