Bama.hu videó

2024.03.21. 17:40

A környezettudatosság jegyében terveztek ökoházakat a diákok (videó)

Negyedik éve már, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara stratégiai partnerségben a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal meghirdette az országos, háromfordulós, ökoépítészetről szóló vetélkedőt Tervezz te is ökoházat! címmel. A környezettudatosság jegyében zajló megmérettetés eredményhirdetése a PTE MIK-en zajlott március 21-én.

Czeczon Enikő

A MIK tanácstermében diákok és tanáraik gyűltek össze, hogy megtudják, ki milyen helyezést ért el a Tervezz te is ökoházat! versenyen. Az eseményen kiderült, hogy a környezettudatosság jegyében zajló országos vetélkedőre jelentkeztek Veszprémből, Salgótarjánból, Székesfehérvárról, Győrből és Pannonhalmáról is.

környezettudatosság, pte, verseny
A környezettudatosság került a fókuszba
Fotó: Laufer László

Fontos szempont volt a környezettudatosság a tervezésnél

Az idei esztendőben egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezni.
Az eredményhirdetésen több makett is megtekinthető volt, és látszódott a munkákon, amelyet a zsűri tagjai is hangsúlyoztak, hogy komolyan vették a feladatot a nevezők, és igen színvonalas munkák születtek.

Az eredmények kihirdetésén jelen volt Szaffenauer József, a technikum igazgatója, a program elindítója, aki beszédében elmondta, hogy a versenyen szerzett tapasztalat többlettudást ad a diákoknak, amit később a munkavilágában is alkalmazni tudnak.

A verseny zsűrijében helyet foglalt dr. Fülöp Attila építőmérnök, dr. Széll Attila Béla építészmérnök, valamint dr. Várady Géza a PTE MIK tudományos dékánhelyettese. Az eredményhirdetés előtt Fülöp Attila elmondta, hogy a beküldött építmények egytől-egyig átgondoltak voltak, és nagyon nehéz volt a helyezettek kiválasztása. Széll Attila azt emelte ki, hogy a kiadott témára nagyon jól reagáltak a pályázók, és nem csak építészetileg formálták és keresték a megoldásokat, hanem egy olyan gondolkodásmód is fellelhető a munkák mögött, ami túl mutat ezen.

A negyedik alkalommal megrendezett Tervezz te is ökoházat! verseny győztes pályaművét Lukács Lili és Fleck Rajmund a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum 11. osztályos tanulói készítették el. De azok sem csüggedtek, akik nem értek el helyezést, hiszen rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak a féléves verseny során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában