átverés

2019.12.06. 09:24

Elterjedőben az online csalás: olvasónk aláírását hamisították meg

Idős olvasónk telefonált be szerkesztőségünkbe a közelmúltban, a számítógépes csalások elterjedésével kapcsolatban. Mint mondta, elektronikus aláírását hamisították rá rosszakarói egy fontos okiratra, bírósági ügy lett belőle.

Tóth Viktória

Forrás: Shutterstock

Manapság számos dolgot intézhetünk a számítógépen keresztül, online. Összeállíthatjuk a bevásárlólistánkat és házhoz kérhetjük a rendelést, a parkolási díjat is rendezhetjük okostelefonunk segítéségével. Sőt, a banki szolgáltatásokban is egyre nagyobb szerephez jutnak a digitális megoldások, így egy szerződéskötésért sem kell feltétlenül személyesen bemenni a pénzintézetbe, elektronikus aláírásunkkal szentesíthetjük a dokumentumokat.

Fontos azonban megjegyezni, ha nem vagyunk elég óvatosak az online ügyintézés veszélyekkel is járhat. A szakirodalomban számítógépes bűnözésnek, avagy kiberbűnözésnek nevezik azokat a bűncselekményeket, melyeket jellemzően számítástechnikai eszközök és/vagy adatok felhasználásával lehet elkövetni.

Idős olvasónk elmesélte, hogy az ő egy korábbi aláírását is ráhamisították egy dokumentumra, s mint mondta szeretné felhívni a bűnözés ezen újszerű módjára olvasótársai figyelmét. A témában megkerestük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot.

– Elektronikus aláírást az ilyen szolgáltatást nyújtó, úgynevezett bizalmi szolgáltatóktól lehet szerezni, amelyek listája a hatóság honlapján található

– fogalmaztak. – Ennek a folyamatnak a jogi, technológiai és biztonsági keretét EU-s rendelet és magyar törvény is előírja. Az ügyfelek ezt az elektronikus aláírást a szolgáltatótól kapják és saját maguk tudják az okiratokra helyezni azt. Az elektronikus aláírást költségmentesen lehet igényelni elektronikus személyi igazolványra, ami biztosítja azt, hogy kizárólag az ügyfél használhassa – mindez kormányablakoknál valósítható meg.

Forduljunk a rendőrséghez!

Az NMHH arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltató gondoskodik arról is, ha az előfizető kéri, akkor a tanúsítványt felfüggessze vagy visszavonja, ezzel akadályozva meg az illetéktelen kézbe került aláíró eszközzel való visszaélést. Szintén a biztonságot szolgálja az elektronikus időbélyegzés, amellyel később igazolható, hogy az adat az adott időpontban létezett. Ha az ügyfél bűncselekmény áldozata lett, és a tanúsítvány visszavonásához már késő, forduljon mihamarabb a rendőrséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában