Per

2021.06.09. 17:08

Már csak három vádlott vár ítéletre a volt OTP-s régióvezető ügyében

Tizenhat vádlott esetében jogerős ítélet született a volt OTP régióvezető ügyében szerdán a Pécsi Járásbíróságon.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

F. Balázst 2008-ban nevezték ki régióvezetőnek. A fiatal vezető karrierje szépen ívelt felfelé, kezdetben egy bank vállalati ügyfélkapcsolati menedzsere volt, majd egy kereskedelmi bankhoz került, ahol osztályvezetőként dolgozott onnan ment át a 2000-es évek közepén az OTP-hez és lett a bank dél-dunántúli régiójának régióvezetője.

Tavaly év elején a bank belső bankbiztonsági vizsgálata derítette ki, hogy több százmillió forint kár érhette őket, emiatt feljelentést tettek a rendőrségen és az ügy a bíróság elé került. A vád szerint 2010-2017 közötti időszakban F. Balázs a régióvezető pozíciójával visszaélt, olyan légkört alakított ki, hogy a magán beruházásait (így például építkezés, éttermi fogyasztás) az OTP-vel fedezte, illetve marketing és reprezentatív keret terhére számos gazdasági társasággal kötött, köttetett színlelt szerződéseket. A múlt héten és a héten is több napon át hallgatta meg a bíróság előkészítő ülésen a vádlottakat.

Szerda délelőtt a bíró 16 vádlottat és védőt hívott be, akikkel korában egyezségre jutott, így az ő ügyüket egyesítette.

Délelőtt a Pécsi Járásbíróság első emeltén több ügyvéd várakozott ügyfeleikkel. Fél tízkor a 32-es ajtó feletti hangszóróból megszólt a bíró hangja, aki először az ügyészt és a vádlottak ügyvédeit szólította, majd mikor a megfelelő járványügyi előírások szerint elfoglalták helyüket az ülésteremben sorra kerültek a vádlottak. Ők a bíróval szemközti részen foglaltak helyet. Az első sorban a másod-, harmad- és negyed rendű vádlott ült egymástól másfél méterre, mögöttük a következő sorban az ötöd-, hatod-, heted rendű. Elmondható, a terem több mint a felében csak a vádlottak ültek, többek között étterem tulajdonos, építési vállalkozó, marketinges, és négy volt OTP alkalmazott.

A bíró a másodtól a tizedrendű vádlottig felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbírságot szabott ki, volt akit 1,5 millió forint megtérítésére, míg a többi esetben kisebb pénzbírságra (több százezer forint) ítélte a vádlottakat. Az ítéletet a vádlottak és a védők is elfogadták, így az jogerőre emelkedett.

A volt régióvezető korábban és a bíróságon is a bűnösségét tagadta, az ő esetében tárgyalásra kerül sor, hasonlóan két másik vádlotthoz, egy balatoni és villányi vendéglátós esetében, akik szintén tagadták bűnösségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában