Veszély az utakon

2022.11.21. 20:02

Halálos balesetek fekete éve lehet az idei

Halálos gyalogosgázolás, több méteren tolta maga előtt a kerékpárost az autó, feltrancsírozta a vonat a kocsit Vásárosdombón. Az idei év szörnyű balesetei a baranyai közutakon.

Zsigmond J.

Fotó: Nagy Balázs

A rendőrségi baleseti statisztika szerint idén január és november közötti időszakban a baranyai utakon tizenkilencen vesztették életüket. A legutóbbi szörnyű haláleset sásdi vasúti átjárónál történt, ahol egy személyautó és egy vonat ütközött. A balesetben a sofőr, egy édesanya és kisgyermeke a helyszínen életét vesztette. Augusztusban szintén egy vasúti átkelőnél, Vásárosdombón történt halálos kimenetelű baleset. Itt szintén egy személyautó és egy vonat ütközött, a kocsiban utazó férfi és egy nő a helyszínen életét vesztette. Az idei statisztika szerint eddig egy olyan hónap volt mikor Baranyában senki nem hunyt el a megye közútjain, ez pedig a július volt. 

A legtöbb halálos kimenetelű baleset májusban történt. Május elsején egy motoros hunyt el Mecseknádasdnál, hatodikán elütöttek egy gyalogost Komlón. A balesetben a gyalogosan közlekedő férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg május tizenegyedikén Újpetrén egy autós elgázolt egy kerékpáron közlekedő nőt és gyermekét, akik a helyi boltba mentek volna vásárolni. A balesetben a biciklin nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg a 12 éves kisgyereket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol életét vesztette. 

A legfeketébb év: 2012

Ha a korábbi évek hasonló időszakával (január-november) hasonlítjuk össze a halálesetek számát, megállapítható, hogy idén az előző két évhez képest többen hunytak el a (2021: 13, 2020: 15) a megye közútjain. Ha a tíz éves statisztikából indulunk ki, és ebből állítjuk össze a fekete éveket, mikor az utakon tarolt a halál, akkor az olvasható ki az adatokból, hogy az első helyet 2012-es év szerezte meg a halálos kimenetelű balesetek számában, akkor januártól november végéig harmincketten hunytak el a baranyai utakon,  2017 és 2018-ban ez a szám huszonnégy állt meg, míg 2019-ben huszonegynél. A legkevesebb halálos kimenetű baleset 2014-ben történt, akkor tízen vesztették életüket a közutakon.

Figyelmetlenség lett a végzetük

Az idei évben a rendőrség több ellenőrzést végzett a vasúti átjáróban, aminek az volt a legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy sajnos sok esetben fordul elő, hogy a járművezetők szabálytalanul hajtanak be a vasúti átjáróba, és vonatszerelvénnyel ütközve végzetes balesetet szenvednek. Mint a rendőrség írta, a vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában