Mi van itt?

2023.04.17. 10:32

Egy agresszív fellépésű, üvöltöző idióta sokkolja a járókelőket Pécs belvárosában

Pucz Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Forrás: Shutterstock

A helyzet jelenleg nem veszélyes, hanem ismeretlen. Az pedig a lehető legrosszabb, mert az utca embere nem igazán tudja, mire számíthat. Minden városnak, falunak megvan a maga „hóbortos” viselkedésű embere. Ilyen volt Pécsett a „Kispénz” néven ismertté vált koldus a Király utcából, esetleg „Bolond Anti”, aki évtizede még a Szigeti úti focipályán volt állandó vendég. De ők eltűntek, intézetbe kerültek, ha igazak a hírek. Helyük azonban nem maradt üresen, volt, aki belépett a történetbe. Az agresszív fellépésű, üvöltöző, a belvárosban rendszeresen félmeztelenül grasszáló férfiről azonban nehéz lenne eldönteni, mire érdemes vele szemben felkészülni. 

Már legalább egy éve a pécsi, belvárosi utcakép állandó része az a férfi, aki télen azzal keltett feltűnést a Rákóczi úton, hogy szakadt ruházatban, mezítláb járt-kelt a hólében, napokon keresztül. A lábfejei olyan színben pompáztak, mint aki a konzerv­gyári céklában sétált korábban pár percig. A lila legerősebb tónusain többen elcsodálkoztak, de ők jártak rosszabbul. Mert amikor emberünk észlelte, hogy őt figyelik, akkor bizony ordibálni kezdett. Artikulálatlan üvöltözés ez, hogy valójában mit is akar közölni, az nem derül ki. 

Támadólag lépett fel, bár valódi, test-test elleni csata azért nem alakult ki – legalábbis eddig. Máskor, már nyáriasabb időszakban, a Konzum áruház buszmegálló felőli oldalán, a járdán hajtotta álomra a fejét, vasárnap dél­időben. Egy aggódó járókelő ki is hívta a mentőket. De amire a szolgálat kiérkezett, alélt főszereplőnk magához tért. Az ápoló kiszállt, próbált vele beszélni, majd megállapította, hogy egy cseppet sem kedves ismerőssel hozta össze a szakmai rossz sorsa. Utána lemondóan legyintett, miközben távozott a helyszínről. 

Az elmúlt héten is előbukkant a különös szerzet. A pécsi Nemzeti Adó- és Vámhivatal épülete előtt pattant fel a buszra, fejére kapucnit húzva, kissé kifejezéstelen tekintettel. Fehérhegy irányába indult, ám egy megálló után meggondolta magát, lelépett a járatról, méghozzá a 48-as téren. 
Ennek aztán egy ősz pár látta kárát, mert azonnal ahhoz a padhoz sietett a félig-meddig félelmetes alak, ahol ők éppen ültek. Elég hamar távoztak is az érintettek, mert jobb a békesség. De az üldözőnek akkor legalább volt a lábán sportcipő, valami „nagyon kék” fűzővel, ami leginkább egy vékonyabb fajta villanydróthoz hasonlított.

A szerencsétlen sorsú embert a történelmi belvárosban már több vendéglátó-ipari egységből is kidobták, mert nem tűnt jó reklámfigurának a gyakorta félmeztelenül ordibáló egyén – előfordult, hogy erre szívószállal dobta meg a vele szemben fellépőt. A helyzet jelenleg nagyjából pattra áll, senki sem tudja, mit is kellene lépni? 

Írásban, elektronikus levél formájában tettük fel kérdéseinket a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának, a „jelenséggel” kapcsolatban. Azt válaszolták, hogy „mivel megkeresésünkben konkrét személyre kérdeztünk rá, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény személyes adatokra vonatkozó szakaszai alapján tájékoztatást nem áll módunkban adni. 

Egyébiránt úgy tudjuk, számos esetben intézkedtek vele szemben, több alkalommal el is vitték, de néhány óra múlva már ott folytatta, ahol abbahagyta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában