Nevelők Háza Egyesület

2018.02.04. 17:30

A civil közösségeket vezeti

A mintegy kétezer pécsi bejegyzésű civil szervezet közül a most 25 éves Nevelők Háza Egyesületet választották a legnépszerűbbnek a polgárok. A Tüke-díjat nyert szervezetről a vezetőjükkel, Vincze Csillával beszélgettünk. 

Mészáros B. Endre

– Milyen érzés a pécsi emberek legkedveltebb civil szervezetének lenni?

– Nagy öröm, hogy a város lakói úgy vélik, mi teszünk a legtöbbet a közösségekért. Megerősít bennünket, hogy jól csináljuk a dolgunkat.

– Ha jól tudom, a Nevelők Háza már hatvanöt éves.

– Valóban, a házat 1953-ban alapította Koltai Ferenc tanár úr a pedagógusok szakszervezete számára. A civil szervezetek pedig hamar bekapcsolódtak, közülük is kiemelném a Pécsi Kamarakórust, a Magyar-Finn Társaságot, a Mecseki Fotóklubot, vagy a most megyei nívódíjat nyert alkotó pedagógusokat.

– Hogyhogy ugyanakkor az egyesület csak a negyedszázados jubileumát ünnepli?

– Az alakulás is kényszerűségből történt. A rendszerváltást követően a szakszervezet fekete bárány lett, a házat visszavette az egyház, csak a civilek hatalmas városi aláírásgyűjtési akciója mentette meg az intézményt, mely aztán kicsit feljebb költözött az utcában. Jómagam egyébként kezdő népművelőként kerültem az egyesület alapítói közé.

– Hány szervezet van a házban?

– Megközelíti a százat az erre a címre bejegyzettek száma. Nem feltétlenül tartja itt mindegyikük a találkozóit, de a postájuk ide érkezik. A fele viszont rendszeresen itt ténykedik és figyelnek is egymásra, átveszik a másiktól a jó kezdeményezéseket, megoldásokat.

– Azért nem csak ülésekről van itt szó.

– Valóban, rengeteg kulturális programunk van, a négy kiállítóterünkben pedig folyamatosan nyílnak újabb és újabb tárlatok. Emellett olyan képzéseknek adunk helyet, melyek munkanélkülieknek, hátrányos helyzetű embereknek teremtenek új lehetőségeket.

– Jól látom, hogy van egy kis kávézójuk is?

– Tavaly hoztuk létre, a bevétele pedig hozzájárul az önfenntartásunkhoz.

– Miben „utazik” most leginkább az egyesület?

– Februártól három pályázatunk indul nagyon izgalmas tartalommal. Lengyel, cseh, osztrák és horvát partnerekkel cserélünk tapasztalatokat arról, miként tarthatjuk aktívan az idősebb korosztályt. Egy másik 76 millió forintos keretből a nálunk működő csoportokat támogatjuk két éven át, továbbá iskolákkal együttműködve a gyerekek tanórán túli tartalmas időtöltését igyekszünk megszervezni.

Kreativitás és szabadságérzet

Vincze Csilla 1968-ban született Komlón. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1986-ban, népművelés–ének-zene szakon diplomázott 1990-ben Pécsen. Kővágószőlősön kezdett el tanítani, majd 1992-től a Nevelők Házába került szervezőnek, alapító tagja az akkor alakult Nevelők Háza Egyesületnek, 1994-től ügyvezető. Az intézmény 1997-től funkcionál Civil Közösségek Házaként. Fia Vince, 17 esztendős. „Ez az életem – összegez Vincze Csilla – ennél kitalálni sem tudtam volna jobbat, mert itt tág tere van a kreativitásnak, és megvan az állandó szabadságérzetem is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!