tenkes kapitánya

2018.03.16. 11:00

Jubileumi évet írnak a siklósi várban

A Tenkes kapitánya című sorozat bemutatójának 55. évfordulójának alkalmából egy megújult emlékterem kialakítását tervezik pályázati forrásból a Siklósi Várban. Mint a várkapitány fogalmazott, nagyon bízik pályázatának pozitív elbírálásában, hogy a film rajongóinak és másoknak is egy megújult, különleges panoptikumot hozhassanak létre.

Tavaly több mint 80 ezer látogatót fogadó várban egész évben látogatható a Tenkes kapitánya emlékszoba, amelynek különlegessége, hogy a bábukon nem olyan ruházat van, mint a filmeken, hanem pontosan az, amelyet Eke Máté, Buga Jakab és a többiek viseltek. Szentgyörgyváry Péter várkapitány több okból is szeretné újraéleszteni a film kultuszát.

– A helyiek közül nagyon sokan még emlékeznek a forgatásokra, tehát nem csak a vár történetéhez, hanem a város múltjához is nagyon kötődik a film. Ami Dobó István Egernek, ami Zrínyi Miklós Szigetvárnak, az a Tenkes kapitánya a siklósi várnak – mondta. A várban forgatott sorozat a Magyar Televízió első és máig legsikeresebb sorozata volt, több mint tíz nyelvre – még kínaira is – lefordították.

A panoptikum megújításával azt szeretné elérni, hogy a filmkedvelőknek egy – a Tenkes kapitánya sikereihez méltó –  emlékteremben mutassák be az egykori szereplőket, jeleneteket. Mindennek apropójául szolgálna a sorozat bemutatójának idei jubileumi, 55. évfordulója.

Huszárokká válhatnak a gyerekek

A hosszú hétvégén ismét a családokat hívják a várba. A gyerekek március 15-én magukra ölthetik a korabeli viseleteket, majd kardot ragadhatnak. A kis huszárok megtanulhatják, hogyan kell használni a karikás ostort, részt vehetnek egy játékos toborzóakcióban is. Bajvívásban is ügyeskedhetnek, illetve akár lóra is pattanhatnak a várudvarban. Hasonló programok várják a vendégeket egész hétvégén. A családok számára a húsvét vasárnap, a majális, illetve a június 30-i, kifejezetten a gyermekeket megszólító Apród Ünnep is kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik, középkori jellegű beltéri játszótérrel, lovagi párbajjal, játékos vártúrával várják a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!